Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noul suveran al Qatarului pentru prima datǎ la Paris în vizitǎ oficialǎ

emi-qatar-foot.jpg

Seicul Tamim Al-Thani, credit foto: france24.com

Emirul Qatarului a efectuat luni 23 iunie o vizitǎ oficialǎ la Paris, într-un context în care Franţa întreţine relaţii economice privilegiate cu acest mic stat petrolier din regiunea Golfului Persic. Pe agenda discuţiilor, la cel mai înalt nivel, au figurat subiecte precum rǎzboiul din Siria şi din Irak, dar şi dosare comerciale, precum şi cooperarea militarǎ. Franţa sperǎ de fapt sǎ vîndǎ Qatarului avioane militare de tip Rafale.

Seicul Tamim Al-Thani, care a fost primit luni 23 iunie la Palatul Elysée, este de fapt noul suveran al statului Qatar. Anul trecut, cînd preşedintele François Hollande a efectuat, tot în luna iunie, o vizitǎ la Doha, se mai afla încǎ pe tron Hamad Al-Thani, suveranul care a transformat micul Qatar într-o mare putere economicǎ. Imediat însǎ dupǎ vizita preşedintelui francez, mai precis pe 25 iunie 2013, Hamid Al-Thani a abdicat în favoarea tînǎrului Tamim, astǎzi în vîrstǎ de 34 de ani.

Si tatǎl şi fiul ştiu însǎ cǎ Parisul îi aşteaptǎ cu braţele deschise, în ciuda unor critici care nu lipsesc în presǎ în legǎturǎ cu politica regionalǎ a Qatarului.

Emiratul Qatar nu este mai mare decît insula Corsica: doar 11 400 de kilometri pǎtraţi. El conţine însǎ în subsolurile sale a treia mare rezervǎ de gaz mondialǎ, ca sǎ nu mai spunem cǎ exportǎ 1 500 000 de barili de petrol pe zi. Emiratul Qatar mai este şi unul dintre primii investitori în Franţa. Investiţiile au început în domeniul sportului, şi au fost "încoronate" cu achiziţionarea principalului club de fotbal parizian, Paris Saint-Germain. In prezent Qatarul deţine 12 la sutǎ din grupul Lagardère, 7 la sutǎ din grupul Vinci, 5 la sutǎ din Veolia, 3 la sutǎ din Total, 3 la sutǎ din Vivendi…

Mai multe hoteluri de lux din Paris au fost achiziţionate de Qatar, printre care Royal Monceau şi Majestic.

Franţa furnizeazǎ 75 la sutǎ din materialul militar al emiratului, dar sperǎ sǎ-i vîndǎ acum şi 36 de avioane de vînǎtoare de tip Rafale.

Acest mic stat care este de fapt unul dintre cele mai bogate de pe planetǎ, şi care cîştigǎ enorm de pe urma hidrocarburilor, ştie însǎ cǎ rezervele sunt limitate, de unde tendinţa de a-şi diversifica investiţiile. El este şi în cǎutare de aliaţi puternici, şi nu întîmplǎtor gǎzduieşte pe teritoriul sǎu cea mai mare bazǎ militarǎ americanǎ dinafara frontierelor Statelor Unite.

Mai rǎmîn însǎ numeroase semne de întrebare în legǎturǎ cu finanţarea unor grupuri sau forţe care au ca ideologie de fapt distrugerea Occidentului. Dupǎ ce a sprijinit revoluţiile din Tunisia şi din Egipt, emiratul Qatar i-a finanţat pe aşa-zişii islamişti moderaţi grupaţi în partidul Ennahda, dar şi pe Fraţii Musulmani în Egipt. Impreunǎ cu Arabia Sauditǎ, Qatarul îi finanţeazǎ însǎ şi pe jihadiştii suniţi din Irak, mai precis pe fanaticii care au creat aşa numitul Stat islamic din Irak şi Levant, care sunt în prezent pe cale de a lua sub control o bunǎ parte a teritoriului irakien.

Emiratul Qatar se aflǎ în prezent sub o anumitǎ presiune, datoritǎ unei politici consideratǎ duplicitarǎ. La care se mai adaugǎ şi scandalul legat de modul în care emiratul a obţinut organizarea Mondialului de  Fotbal în 2022.

Tînǎrul suveran care a venit deci la Paris este confruntat cu unele turbulenţe politice, inclusiv cu încercarea de a se extrage de sub tutela politicǎ a tatǎlui. Sǎ mai adǎugǎm un element, cu valoare de simbol: Parisul este prima destinaţie aleasǎ de noul suveran pentru prima sa deplasare în Occident de la preluarea puterii, cu un an în urmǎ.