Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afacerea Snowden – o chestiune de încredere între Statele Unite şi europeni

hollande-decide-tout-seul.jpg

credit foto: slateafrique.com

In contextul revelaţiilor legate de modul în care America îşi spioneazǎ nu doar adversarii ci şi aliaţii, Franţa cere suspendarea temporarǎ a negocierilor privind acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeanǎ şi Statele Unite. Germania, în schimb, cere deschiderea negocierilor la data convenitǎ, pe 8 iulie. Parisul şi Berlinul apar din nou pe poziţii discordante.

Preşedintele François Hollande a precizat cǎ nu se pune problema opririi acestor negocieri. Franţa şi-a dat de fapt acordul în vederea lansǎrii lor, dupǎ ce a fost asiguratǎ cǎ dosarul legat de culturǎ, de audiovizual şi de creaţia artisticǎ nu va face parte din acordul de liber-schimb. Dar, pe fondul polemicilor provocate de dezvǎluirile lui Edward Snowden, Parisul considerǎ cǎ s-ar cuveni sǎ fie fǎcutǎ "o pauzǎ". Atît cît sǎ se stingǎ polemica, atît cît sǎ se mai atenueze suspiciunile. Purtǎtorul de cuvînt al guvernului francez a cerut în consecinţǎ suspendarea temporarǎ a discuţiilor, pentru 15 zile, astfel încît europenii sǎ se poatǎ şi coordona pe marginea acestui subiect şi sǎ adopte o poziţie comunǎ.

"Este foarte important sǎ fim coerenţi şi sǎ avem acelaşi discurs pe marginea acestui subiect pentru cǎ miza sa este comunitarǎ şi nu doar naţionalǎ", a mai declarat Parisul.

Germania însǎ pare mai grǎbitǎ decît Parisul iar purtǎtorul de cuvînt al guvernului german a ţinut sǎ precizeze urmǎtoarele, cuvinte reluate de Agenţia France Presse: "Noi dorim acest acord de liber-schimb şi dorim ca negocierile sǎ înceapǎ acum".

Pentru Berlin revelaţiile lui Snowden nu par sǎ fie foarte grave, mai ales cǎ europenii şi americanii vor crea un grup de experţi care se va ocupa de problema respectivǎ.

O întrebare se impune însǎ în acest context: ce garanţii au europenii cǎ aceste practici de supraveghere şi colectare de informaţii, ca sǎ nu spunem de spionaj, iniţiate de americani, nu vor continua şi dupǎ ce va fi semnat acordul de liber schimb între Uniunea Europeanǎ şi Statele Unite? Intr-un moment cînd cele douǎ economii se vor apropia şi mai mult, în momentul în care schimburile se vor amplifica, şi interesele unora sau ale altora vor deveni mai mari, mai complicate. Vor putea avea oamenii de afaceri europeni asigurarea cǎ proiectele lor nu sunt spionate şi cǎ informaţiile legate de investiţiile lor nu cad în mîini rǎuvoitoare sau ale unei concurenţe neloiale?

Ceea ce se ascunde în spatele scandalului Snowden este extrem de neliniştitor. Unul dintre liderii dreptei franceze, Laurent Wauquiez, afirmǎ cǎ tot acest scandal pune în luminǎ o anumitǎ "naivitate" şi "fragilitate" a Europei în faţa partenerului sǎu american. Si tot demnitarul francez spune: "Nu vǎd cum putem începe negocieri comerciale cu un partener care ne spioneazǎ, şi în poziţia de slǎbiciune în care noi europenii ne aflǎm acum".