
Special Paris
Hollande – vizitǎ de stat în Tunisia
tunisie.jpg

Chiar dacǎ Tunisia nu cunoaşte o crizǎ politicǎ de natura celei din Egipt, situaţia în aceastǎ ţarǎ nu este dintre cele mai senine. Destul de des au loc incidente politice violente iar opoziţia îi acuzǎ pe islamiştii moderaţi aflaţi la putere cǎ au înlocuit idealurile revoluţionare cu sloganele islamiste. Un act foarte grav s-a produs pe 6 februarie anul acesta cînd un sindicalist laic de stînga a fost asasinat de fanatici religioşi.
François Hollande va încerca însǎ, pe lîngǎ discursurile de încurajare, sǎ relanseze şi parteneriatul economic dintre cete douǎ ţǎri. Un milion de francezi şi-au petrecut vacanţele în Tunisia în 2011 şi 2012, ceea ce este un semn bun. Plajele şi coastele tunisiene sunt considerate de autoritǎţile franceze drept zone comportînd un risc redus. François Hollande a luat cu el în Tunisia în jur de zece miniştri şi patruzeci de şefi de intreprinderi. In jur de 20 de acorduri biletarale urmeazǎ sǎ fie semnate.
La Tunis, şeful statului francez va pronunţa un discurs în faţa Adunǎrii Naţionale Constituante, care întîrzie de fapt sǎ-şi punǎ definitiv avizul pe viitoarea lege fundamentalǎ a ţǎrii.
Fostul protectorat francez care numǎrǎ 11 milioane de locuitori este vǎzut de mulţi comentatori ca un laborator al democraţiei în lumea arabǎ, un spaţiu în care "primǎvara arabǎ" are încǎ şansele de a reuşi.