Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avignon – ridicarea cortinei

festival-avignon.jpg

credit foto: artistikbuzz.wordpress.com

La Avignon începe celebrul Festival de teatru ajuns la a 67-a ediţie. Intre 5 şi 26 iulie sunt programate în secţiunea oficialǎ a festivalului în jur de 40 de spectacole, în timp ce secţiunea neoficialǎ anunţǎ peste o mie.

Festivalul de la Avignon este probabil cel mai efervescent laborator teatral al lumii, pentru cǎ aici se experimenteazǎ uneori formule artistice de mare originalitate, chiar şocante pentru unii. Iar în ultimii ani festivalul şi-a amplificat renumele ca spaţiu al creaţiei de avangardǎ, sub conducerea a doi directori, Hortence Archambault şi Vincent Baudriller, care îşi încheie în felul acesta mandatul în fruntea festivalului. Ambiţia lor a fost de a aduce anul acesta în atenţia publicului francez şi european talente africane. O întreagǎ generaţie tînǎrǎ de artişti africani este reprezentatǎ deci anul acesta la Avignon, ei fiind originari din multe ţǎri africane, dar mulţi dintre ei desfǎşurîndu-şi activitatea la Paris, la Berlin, la Zürich sau în Statele Unite.

Dintre cele 40 de spectacole programate în secţiunea oficialǎ a festivalului 21 sunt creaţii realizate la Avignon iar 12 sunt premiere în Franţa. Primul spectacolul prezentat în Curtea de Onoare a Palatului Papilor este semnat de regizorul francez Stanislas Nordey, artist asociat al actualei ediţii a festivalului, împreunǎ cu artistul african Dieudonné Niangouna. Iar ceea ce vor vedea spectatorii în Curtea de Onoare, care numǎrǎ 2000 de locuri, este un poem dramatic de Peter Handke, "Par les villages".

Ca o noutate importantǎ, sǎ reţinem cǎ în la Avignon a fost inauguratǎ o nouǎ salǎ de teatru de 600 de locuri, de fapt un întreg complex teatral destinat repetiţiilor şi creaţiei artistice. El se numeşte FrabricA, şi va gǎzdui în primele zile ale festivalului un spectacol de opt ore realizat de regizorul german Nicolas Stemann dupǎ "Faust" de Goethe.