Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sǎrbǎtoare a vinului la Bordeaux

bfv-public-quais.jpg

Bordeaux, credit foto: titrespresse.com

Oraşul Bordeaux din sud-vestul Franţei gǎzduieşte, între 26 şi 29 iunie, o mare sǎrbǎtoare a vinului la care sunt aşteptaţi 500 000 de vizitatori. Invitatul de onoare al actualei ediţii este oraşul Los Angeles, cu care oraşul Bordeaux s-a "înfrǎţit" cu 50 de ani în urmǎ.

In acest început de sezon estival oraşul Bordeaux propune o veritabilǎ sǎrbǎtoare a vinului, a gastronomiei şi a culturii, patru zile de comuniune cu frumosul şi cu arta de a trǎi. Si totul într-un cadru excepţional pentru cǎ principala arterǎ a manifestǎrii sunt cheiurile de pe malul stîng al fluviului Garonne, clasate patrimoniul mondial de cǎtre UNESCO. Oraşul Bordeaux este unul dintre cele mai frumoase din Franţa, ca sǎ nu mai spunem cǎ el se aflǎ în mijlocul unei regiuni unde se produc cîteva dintre cele mai faimoase vinuri din lume.

Nu întîmplǎtor organizatorii sǎrbǎtorii propun degustǎri de vin precum şi iniţieri în arta de a degusta vinul. Vizitatorii şi amatorii de vin pot sǎ-şi cumpere, cu 15 sau 20 de euro, un "passe dégustation", mai precis un evantai de 20 de tichete cu care pot apoi gusta vinurile expuse în diverse pavilioane.  

In paralel, însǎ, cele patru zile de sǎrbǎtoare mai înseamnǎ expoziţii, conferinţe, spectacole, proiecţii de filme şi concerte, precum şi focuri de artificii în fiecare searǎ.

Pentru cei care vor sǎ descopere regiunea, numeroasele podgorii şi constelaţia de castele din jurului oraşului Bordeaux, sunt propuse excursii cu conotaţie didacticǎ. Proprietarii de podgorii se angajeazǎ, în aceastǎ perioadǎ, sǎ-şi deschidǎ porţile pentru vizitatori curioşi, precum şi pentru cei care vor sǎ înţeleagǎ cum au ajuns unele sate şi burguri din regiune, precum Saint-Emilion, sǎ simbolizeze excelenţa în materie de vinuri.

Oraşul Bordeaux organizeazǎ acest tip de serbare o datǎ la doi ani, şi are mai mulţi parteneri internaţionali în acest context: Bruxelles, Hong Kong, Québec şi Los Angeles. Oraşul Bordeaux, pentru a marca trecerea a 50 de ani de cînd este înfrǎţit cu Los Angeles, şi-a proogramat diverse acţiuni pînǎ la sfîrşitul anului. In cadrul celor patru zile de sǎrbǎtoare a vinului, vor fi proiectate în aer liber filme aduse de invitaţii de la Los Angeles, în cadrul unei operaţiuni intitulatǎ "Hollywood sur Garonne".

Si tot în acest context la Bordeaux se desfǎşoarǎ un Festival internaţional de artǎ pirotehnicǎ, devenit de fapt un concurs pentru cǎ la sfîrşit se decerneazǎ un premiu pentru cel mai frumos foc de artificii.