Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa, principalul partid de dreapta în plinǎ crizǎ moralǎ

2012-09-27t153926z_1675854624_pm1e89r1ckz01_rtrmadp_3_france_0.jpg

François Fillon, Jean-François Copé, credit foto: rfi.fr

In Franţa, principalul partid de dreapta, formaţiunea pe care s-a sprijinit Nicolas Sarkozy pentru a deveni preşedinte în 2007, traverseazǎ cea mai gravǎ crizǎ moralǎ şi financiarǎ din istoria ei. Unii dintre liderii ei afirmǎ chiar cǎ existǎ pericolul ca acest partid sǎ disparǎ.

Intre 2007 şi 2012, cît a fost preşedinte Nicolas Sarkozy, Uniunea pentru o Mişcare Popularǎ pǎrea una dintre acele formaţiuni politice solide, cu simpatii populare profunde, veritabil rezervor de cadre şi de competenţe, de idei şi de iniţiative. Chiar şi la începutul acestui an, în contextul alegerilor locale, Uniunea pentru o Mişcare Popularǎ s-a impus ca un partid solid, cîştigînd de fapt acest scrutin şi implatîndu-se mai putrenic decît oricînd în instanţele locale ale puterii. De atunci însǎ a început o veritabilǎ degringoladǎ pe fond de revelaţii privind anumite malversaţiuni financiare şi pe fond de rivalitǎţi interne. Unul dintre liderii partidului a plǎtit deja prin retragerea sa, este vorba de Jean-François Copé. Scandalul financiar, legat de fapt de finanţarea ilicitǎ a campaniilor electorale ale lui Nicolas Sarkozy, continuǎ sǎ creascǎ. In plus, formaţiunea de dreapta a primit o teribilǎ loviturǎ în contextul alegerilor europene din mai, cînd a fost devansat de extrema dreaptǎ.

Multe cadre de la baza partidului nu ezitǎ sǎ-şi exprime "dezgustul" faţǎ de aşa-numita afacere Bygmalion, agenţie de relaţii publice creatǎ de cîţiva dintre apropiaţii lui Jean-François Copé şi care a facturat în numele partidului servicii fǎcute lui Nicolas Sarkozy.

Fostul premier François Fillon, care nu-şi ascunde ambiţiile în vederea prezidenţialelor din 2017, nu ezitǎ sǎ vorbeascǎ despre "mafia lui Copé". In ultimul numǎr al revistei L’Express, cu data de 25 iunie, el propune de altfel un "proiect radical" pentru dreapta francezǎ, de rupturǎ totalǎ atît cu epoca Sarkozy cît şi cu stilul Copé, care a asigurat pînǎ la demiterea sa, pe 15 iunie, preşedinţia partidului.

Un istoric francez, François Huguenin, declarǎ într-un articol publicat în Le Figaro cǎ drepta francezǎ dǎ astǎzi un exemplu deplorabil în sînul clasei politice, şi cǎ zi de zi distanţa dintre vorbe şi fapte devine tot mai vertiginoasǎ. Iar un alt lider al formaţiunii, Pierre Lellouche se întreba chiar dacǎ "în actualul stadiu partidul mai poate fi salvat". Chiar şi Alain Juppé, lider respectat al formaţiunii, recunoaşte cǎ Uniunea pentru o Mişcare Popularǎ se aflǎ în pericol, "pericol financiar dar mai ales politic din cauza scandalurilor acumulate".