Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hollande în Tunisia: islamul şi democraţia sunt compatibile

tunis.jpg

credit foto: 20minutes.fr

Pe fondul imenselor interogaţii pe care le-a suscitat, atît în lumea arabǎ cît şi în cea occidentalǎ, venirea armatei la putere în Egipt, preşedintele François Hollande a efectuat o vizitǎ în Tunisia. Cu un mesaj de încredere în capacitatea tunisienilor de a reconcilia "islamul şi democraţia".

Seful statului francez a pronunţat astǎzi un important discurs în faţa Adunǎrii  Naţionale Constituante din Tunisia şi n-a ezitat sǎ spunǎ cǎ islamul şi democraţia sunt compatibile. In orice caz, a spus el, Franţa este dispusǎ sǎ colaboreze, sǎ conclucreze cu toţi reprezentanţii poporului tunisian aleşi în mod democratic. Sǎ-l ascultǎm pe François Hollande.

Pentru a rezuma, putem spune cǎ mesajul transmis de şeful statului francez este unul tonic. Situaţia din Egipt nu este comparabilǎ cu cea din Tunisia, a dat el de înţeles, subliniind cǎ "tranziţia" în Tunisia se desfǎşoarǎ într-un mod organizat şi sub control. In ce priveşte evenimentele din Egipt, François Hollande le-a analizat recurgînd cu subtilitate la cuvîntul "eşec". S-a întrerupt un proces în aceastǎ ţarǎ, a spus el, ori putem vorbi de un "eşec atunci cînd milioane de oameni cer plecarea de la putere a unui preşedinte ales în mod democratic". François Hollande şi-a exprimat însǎ speranţa cǎ armata va organiza în viitor alegeri exemplare în Egipt.  

In altǎ ordine de idei, François Hollande a pledat pentru relansarea relaţiilor franco-tunisiene, pe noi baze. De notat cǎ Parisul a fost acuzat în Tunisia cǎ ar fi avut prea puţinǎ încredere în revoluţia tunisianǎ şi cǎ ar fi regretat plecarea de la putere a fostului preşedinte Ben Ali. Trecutul colonial, chiar dacǎ dureros, trebuie depǎşit, dar şi analizat, astfel încît lecţia istoriei sǎ fie asimilatǎ. "Refondarea relaţiei dintre ţǎrile noastre înseamnǎ în primul rînd asumarea adevǎrului", a mai spus François Hollande.

Pe plan economic, Franţa doreşte relaţii mai strînse cu Tunisia, unde deja sunt implantate 1300 de intreprinderi franceze care dau de lucru unui numǎr de 125 000 de oameni. Franţa rǎmîne primul partener economic al Tunisiei, iar François Hollande i-a îndemnat pe francezi sǎ vinǎ cît mai numeroşi sǎ-şi petreacǎ vacanţele în Tunisia.