Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolas Sarkozy - revenire pe scena politicǎ

In Franţa se prefigureazǎ o revenire rapidǎ a fostului preşedinte Nicolas Sarkozy în arena politicǎ. Evenimentul care ar putea accelera aceastǎ decizie este respingerea, de cǎtre Consiliul Constituţional, a conturilor de campanie ale fostului preşedinte,  candidat la prezidenţialele de anul trecut cîştigate însǎ de socialistul François Hollande.

In culise se spune cǎ Nicolas Sarkozy este furios. Si cǎ pe fondul acestei stǎri şi-a dat demisia din Consiliul Constituţional, unde, în mod normal, ar fi putut rǎmîne pe viaţǎ, în calitatea sa de fost preşedinte. Iatǎ însǎ cǎ exact aceastǎ venerabilǎ instituţie, avînd misiunea sǎ supervizeze tot ce ţine de corectitudine în materie de legislaţie şi de adecvare a tuturor noilor legi şi reglementǎri în raport cu Constituţia, aceastǎ instituţie deci a ajuns la concluzia cǎ Nicolas Sarkozy a cheltuit prea mult din banii statului în contextul prezidenţialelor de anul trecut.

Mai precis, cei 9 înţelepţi care fac parte din Consiliul Constituţional au ajuns la concluzia cǎ Nicolas Sarkozy a depǎşit plafonul de cheltuieli autorizat la suma de 466 118 euro. Ceea ce înseamnǎ de fapt o catastrofǎ financiarǎ pentru principalul partid de dreapta, Uniunea pentru o Mişcare Popularǎ, cǎruia nu îi vor fi rambursaţi 11 milioane de euro.

Foarte repede, liderii partidului au lansat un apel la o mare subscripţie naţionalǎ pentru a salva, în numele democraţiei, finaţele principalului partid de opoziţie. Iar Nicolas Sarkozy şi-a dat demisia din Consiliul Constituţional pentru a-şi recǎpǎta, dupǎ cum a declarat, libertatea de mişcare şi libertatea de expresie. Din anturajul fostului preşedinte se afirmǎ cǎ acesta s-ar fi declarat "stupefiat, rǎnit, şocat". Nicolas Sarkozy se simte vizat de altfel şi pe alte planuri, pentru cǎ mai multe anchete judiciare în curs au ramificaţii pînǎ la el. Un exemplu ar fi scandalul legat de Bernard Tapie, bǎnuit cǎ ar fi profitat de banul public în urma unei operaţiuni de mediere în litigiul sǎu cu o bancǎ, şi cǎ ar fi obţinut, cu aprobarea lui Nicolas Sarkozy, o "despǎgubire" de 400 de milioane de euro.

Din tabǎra dreptei sunt multe voci care îi acuzǎ pe socialişti cǎ ar orchestra un fel de campanie de denigrare a lui Nicolas Sarkozy, pentru a evita revenirea sa în arena politicǎ şi eventual o nouǎ candidaturǎ a sa la viitoarele alegeri prezidenţiale.

Din punctul de vedete al stîngii, şi al presei de stînga, Nicolas Sarkozy trebuie sǎ rǎspundǎ acum pentru o anumte anuzuri comise în anii cînd a fost preşedinte. Cotidianul Libération îl acuzǎ, fǎrǎ menjamente, cǎ at fi "violat"legea electoralǎ şi cǎ ar fi utilizat diversele servicii ale statului în interes personal şi în interesul partidului sǎu.

Cum în astfel de cazuri, pentru un om politic, cea mai bunǎ apǎrare este atacul, nu este exclus ca Nicolas Sarkozy sǎ încerce o revenire pe terenul combatitivitǎţii, într-un moment cînd dreapta nu şi-a definitivat strategia pentru viitoarele înfruntǎri electorale. Iar pentru mulţi militanţi ai dreptei Nicolas Sarkozy rǎmîne omul providenţial, lider incontestabil capabil sǎ-şi ducǎ din nou partidul la victorie.