Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Egiptul, în prag de rǎzboi civil?

egipy.jpg

credit foto: lesoir.be

In Egipt marile manifestaţii pro şi anti-Morsi pun în luminǎ diviziuni profunde, care se exprimǎ şi prin violenţe greu de controlat pentru moment de armatǎ. Iar în strǎinǎtate, declaraţiile fǎcute în marile capitale sunt şi ele divergente.

Aflat în urmǎ cu cîteva zile la Tunis, preşedintele François Hollande a declarat cǎ islamul este compatibil cu democraţia. Implicit deci Parisul considerǎ cǎ în Egipt nu existǎ soluţie politicǎ fǎrǎ implicarea în sfera deciziei a Fraţilor Musulmani. Uniunea Europeanǎ, prin vocea lui José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, cere restabilirea ordinii constituţionale în Egipt.

In Statele Unite, preşedintele Barack Obama a declarat cǎ ţara sa nu sprijinǎ în mod special nici un grup şi nici un partid egiptean. De reţinut însǎ cǎ în ultimile trei decenii americanii au investit peste 30 de miliarde de dolari în formarea şi echiparea armatei egiptene. Iar tancurile pe care aceasta le-a folosit pentru intimidarea unora dintre manifestanţii pro-Morsi sunt de tip Abrams, cu care este dotatǎ şi armata americanǎ.

La Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin considerǎ cǎ Egiptul se aflǎ în pragul unui rǎzboi civil şi riscǎ sǎ ia calea Sirie.

La Londra, însǎ, fostul premier Tony Blair declarǎ cǎ alternativa la intervenţia armatei egiptene ar fi fost haosul în cea mai mare ţarǎ arabǎ, cu implicaţii grave în toatǎ regiunea.

Pentru mulţi observatori a devenit însǎ evident cǎ în Egipt se aflǎ faţǎ în faţǎ douǎ lumi, douǎ configuraţii umane care nu vorbesc aceeaşi limbǎ socialǎ şi politicǎ, şi care nu au deci nici aceleaşi valori şi nici aceleaşi aspiraţii. Egiptul se aflǎ în primul rînd în faţa unui rǎzboi de idei, o confruntare pasionalǎ între cei care cred cǎ în centrul societǎţii trebuie pus Coranul şi cei cei care cred cǎ în centrul societǎţii trebuie pus modelul democraţiei occidentale. Alah pe de o parte şi libertatea individualǎ pe de altǎ parte. Sunt aceste douǎ poziţii reconciliabile?

Cotidianul Le Monde îl citeazǎ pe unul dintre tinerii care au lansat mişcarea anti-Morsi şi care spune: "Am salvat Egiptul de un regim fascist". Dacǎ acesta este adevǎrul, este greu de imaginat cum vor putea fi integraţi, cel puţin în viitorul imediat, Fraţii Musulmani într-un proces de tranziţie democraticǎ.