Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Unda de şoc egipteană în Siria

siria.jpg

credit foto: 20min.ch

Înlǎturarea de la putere a Fraţilor Musulmani în Egipt are efecte şi în Siria, unde strategia rebelilor riscǎ sǎ aparǎ serios fragilizatǎ. Islamiştii radicali sirieni au acum motive sǎ declare cǎ nu pot aştepta nimic de la democraţie.

Rebelii islamişti care se luptǎ în Siria împotriva lui Bachar Al-Assad vǎd în evenimentel din Egipt un mesaj sumbru pentru ei. "Occidentul nu ne va accepta niciodatǎ, deci trebuie sǎ ne impunem prin forţǎ" îşi spun ei. Pe ansamblul forţelor rebele influienţa lor riscǎ deci sǎ devinǎ tot mai importantǎ, ceea ce îi va determina pe occidentali sǎ fie şi mai prudenţi în privinţa înarmǎrii rebeliunii siriene. Pentru preşedintele sirian Bachar Al-Assad evenimentele din Egipt sunt o veste bunǎ. El considerǎ cǎ forţele care i se opun, dominate se islamiştii suniţi, au primit o loviturǎ puternicǎ. De notat cǎ regimul încarnat de familia Assad s-a aflat dintotdeauna în rǎzboi cu Fraţii Musulmani, şi cǎ tatǎl lui Bachar Al-Assad a înǎbuşit în sînge o revoltǎ a lor în 1982, în oraşul Hama. Zeci de mii de islamişti au fost ucişi atunci, iar Fraţii Musulmani nu au mai putut sǎ-şi exercite vreo activitate în Siria, practic ei au trebuit sǎ se exileze pentru a supravieţui din punct de vedere politic.

Intervenţia armatei egiptene împotriva Fraţilor Musulmani a fost însǎ de naturǎ sǎ-i demoralizeze şi pe rebelii sirieni favorabili democraţiei. Unul dintre reprezentanţii lor a fǎcut urmǎtoarea declaraţie, preluatǎ de Agenţia France Presse: "dupǎ toate aparenţele în democraţie armata poate rǎsturna un preşedinte ales de majoritatea cetǎţenilor, este un semn rǎu pentru revoluţii".

Cǎderea lui Morsi ar putea întrerupe de asemenea fluxul de arme şi bani provenind din Egipt şi din Libia în favoarea rebelilor sirieni. In luna iunie preşedintele Morsi rupsese relaţiile diplomatice cu Siria condusǎ de preşedintele Bachar Al-Assad.

Sǎ mai notǎm la capitolul sirian alegerea unui preşedinte în fruntea Coaliţiei naţionale siriene, principala componentǎ a opoziţiei, în persoana lui Ahmad Djerba, un şef de trib apropiat de Arabia Sauditǎ. El a cîştigat în faţa unui candidat sprijinit de Qatar. Ceea ce pune în luminǎ luptele de influienţǎ regionale care se dau în contextul rǎzboiului civil din Siria.