Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Francezii în vacanţǎ: nu prea departe, nu prea scump, pe o duratǎ mai scurtǎ

vacances-france.jpg

credit foto: holiday-international.fr

In Franţa, potrivit statisticilor, plecǎrile în vacanţǎ au loc într-un context de prudenţǎ bugetarǎ. Francezii nu renunţǎ la vacanţe dar preferǎ destinaţiile mai puţin îndepǎrtate, ofertele mai ieftine şi duratele mai scurte.

Nu este pentru prima datǎ cînd diverse studii pun în luminǎ faptul cǎ pe fond de crizǎ şi de creştere a şomajului comportamentul francezilor s-a modificat cînd vine vorba de vacanţe. Potrivit statisticilor, bugetul mediu pe familie destinat vacanţelor de varǎ va fi anul acesta de 1340 de euro.

O trime dintre francezii care pleacǎ în vacanţǎ aleg însǎ ca destinaţie… casele de la ţarǎ ale rudelor şi ale prietenilor. Ceea ce îl face pe un jurnalist de la cotidianul "Aujourd’hui" sǎ spunǎ cǎ bunicii şi bunicile au devenit un element central, anul acesta, în configuraţia vacanţelor de varǎ.

Cam 30 de milioane de francezi pleacǎ în vacanţele de varǎ, ceea ce însemnǎ 48 la sutǎ din populaţie. Iar week-endul trecut a fost marcat de primul mare val al plecǎrilor în vacanţǎ. 70 la sutǎ dintre cei care îşi permit aceastǎ pauzǎ estivalǎ rǎmîn însǎ pe teritoriul Franţei iar majoritatea preferǎ destinaţiile însorite, mai precis Coasta Mediteranei.

Destinaţiile preferate anul acesta sunt, înafara Hexagonului, Spania, Portugalia, Italia, Croaţia precum şi Grecia continentalǎ şi insularǎ. Rezervǎrile sunt în scǎdere, uneori drasticǎ, pentru Turcia, Egipt, Tunisia şi Algeria. 25 la sutǎ dintre francezii care pleacǎ în strǎinǎtate se duc de fapt în Spania, unde pot ajunge cu uşurinţǎ cu maşina.

Potrivit unor alte studii de comportament, francezii se organizeazǎ din ce în ce mai des pentru a pleca în vacanţǎ prin schimb de locuinţe, iar la acest capitol sunt campioni mondiali, pe locul al doilea situîndu-se americanii.