Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Festivalul de fotografie de la Arles: o ediţie în alb şi negru

stages-photo-rencontres-arles.jpg

stagiu de fotografie la Arles, credit foto: nikonpassion.com

Printre festivalurile importante ale verii se numǎrǎ, în Franţa, şi cel de fotografie de la Arles. Acest oraş de pe malul Ronului situat la 36 de kilometri de Avignon gǎzduieşte de fapt cel mai important festival din Franţa dedicat artelor fotografice, iar aceastǎ manifestare a devenit treptat şi una dintre cele mai importante din lume.

Acest festival a ajuns la a 44-a ediţie iar numele sǎu este emblematic pentru cǎ de fapt manifestarea se intituleazǎ “Intîlnirile fotografice de la Arles”. Si avem efectiv de-a face cu nişte întîlniri, în primul rînd o întîlnire a publicului cu mari artişti ai artei fotografice veniţi din toatǎ lumea, şi în al doilea rînd o întîlnire cu memoria acestui tip de expresie artisticǎ. Iar anul acesta  memoria este extrem de prezentǎ pentru cǎ actuala ediţie a fost dedicatǎ fotografiei în alb şi negru.

50 de expoziţii sunt prezentate pe toatǎ durata verii, pînǎ în luna septembrie, expoziţii de naturǎ sǎ capteze toatǎ forţa de sugestie a fotografiei în alb-negru şi toate cǎutǎrile marilor artişti care s-au remarcat recurgînd la aceastǎ tehnicǎ.

Iatǎ doar douǎ nume importante de artişti fotografi pe care specialiştii îi calificǎ drept monştri sacri: japonezul Hiroshi Sugimoto şi chilianul Sergion Larrain. In contextul în care este în plinǎ desfǎşurare “Anul Africii de Sud în Franţa”, la Arles expun şi 13 artişti sud-africani.

Magia acestor expoziţii de la Arles constǎ şi în faptul cǎ ele au drept cadru unele monumente istorice: biserici, abaţii, palate, chiostruri, pieţe, vechi spaţii industriale… De notat cǎ la Arles funcţioneazǎ o Scoalǎ Naţionalǎ de Fotografie  care şi-a aniversat anul trecut 30 de ani de existenţă. In jur de 700 de fotografi au absolvit aceastǎ şcoalǎ care are o reputaţie deosebitǎ, mai ales cǎ 95 la sutǎ din absolvenţi par sǎ-şi fi gǎsit ulterior de lucru în domeniul respectiv.

In paralel cu expoziţiile programate, la Arles au loc în toatǎ perioada estivalǎ şi diverse colocvii şi conferinţe legate de arta fotograficǎ, de impactul imaginii asupra lumii contemporane. Vocaţia pe care şi-a găsit-o oraşul Arles, altfel spus de a deveni o capitală europeană a fotografiei, este legată şi de patrimoniul său cultural precum şi de istoria sa.

Situat, cum spuneam, la 36 de kilometri de Avignon, la 80 de kilometri de Montpellier şi la 90 de kilometri de Marsilia, oraşul Arles este traversat de fluviul Ron şi se laudă cu 2500 de ani de istorie. Cîteva monumente antice au rămas extrem de bine conservate în acest oraş, precum un teatru roman construit în secolul al IV-lea şi un impresionat Coliseum.

Cînd turiştii vǎd expoziţii de fotografii într-o bisericǎ din secolul al XII-lea, într-un palat din secolul al XVI-lea, într-un spital declarat monument istoric pentru cǎ dateazǎ din secolul al XVIII-lea, pentru turiştii respectivi revelaţiile sunt duble: ei descoperǎ patrimoniul oraşului dar şi universuri artistice incitante.

Oraşul mai este marcat şi de mare pictor Vincent Van Gogh care, în cǎutarea luminii sudului, între anii 1888 şi1889, a locuit la Arles. El a realizat cu febrilitate în acest oraş peste 300 de desene şi picturi, iar astăzi unul dintre cele mai frumoase palate de secol XVII din Arles găzduieşte Fundaţia Van Gogh şi propune o incursiune în universul artistului dar şi importante expoziţii ale unor artişti contemporani. Fără îndoială că Festivalul de fotografie de la Arles are o legătură cu trecerea lui Van Gogh prin acest oraş pe care l-a captat pe pînze devenite celebre în toatǎ lumea.

Anul trecut expoziţiile de la Arles au fost vizitate de 75 000 de persoane, anul acesta însǎ aşteptǎrile în materie de vizitatori sunt mai mari.