Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolas Sarkozy confruntat cu numeroase afaceri politico-judiciare

In Franţa, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy a fost reţinut în mod preventiv azi dimineaţǎ în contextul unei anchete judiciare. El este bǎnuit de trafic de influienţǎ în contextul unui scandal politico-judiciar cu multiple ramificaţii, dintre care unele duc la finanţarea campaniei sale din 2007 cînd a cîştigat prezidenţialele în Franţa. Este pentru prima datǎ în istoria Franţei cǎ un fost preşedinte trebuie sǎ se supunǎ acestei proceduri de privare temporarǎ de libertate. Stirea a provocat un şoc mediatic, deşi Nicolas Sarkozy este de mai multǎ vreme în colimatorul justiţiei.

Procedura "garde à vue"

Fǎrǎ îndoialǎ cǎ Nicolas Sarkozy ar fi preferat sǎ intre în istoria Franţei fǎrǎ aceastǎ etichetǎ la activ, altfel spus sǎ devinǎ primul fost preşedinte al Republicii Franceze supus unei proceduri numitǎ în francezǎ "garde à vue". Tehnic vorbind ea înseamnǎ cǎ persoana respectivǎ, bǎnuitǎ cǎ ar fi comis sau cǎ ar încerca sǎ comitǎ un delict, rǎmîne la dispoziţia justiţiei, în condiţii de privare de libertate, pe o duratǎ strict limitatǎ. Cine se sustrage unei astfel de mǎsuri este reprimat pentru "evadare" în conformitate cu prevederile Codului Penal.

In cazul lui Nicolas Sarkozy, mǎsura a fost luatǎ în vederea unei confruntǎri cu alte persoane anchetate, este vorba de un avocat şi de doi înalţi magistraţi.

Justiţia francezǎ doreşte sǎ afle dacǎ Nicolas Sarkozy a încercat, nu de mult, sǎ obţinǎ informaţii legate de mai multe anchete care îl vizeazǎ, lansate dupǎ ce şi-a încheiat mandatul în fruntea statului. Existǎ, în primul rînd, bǎnuiala cǎ în 2007 Nicolas Sarkozy ar fi acceptat, prin diverse filiere, bani de la liderul de atunci al Libiei, Muamar Gaddafi, pentru a-şi finanţa campania electoralǎ. In contextul acestei afaceri justiţia francezǎ a mai luat o decizie fǎrǎ precedent în Franţa, şi a pus sub ascultare telefonul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy.

Sǎ precizǎm cǎ Nicolas Sarkozy a trebuit, în ultimii doi ani, sǎ se explice în contextul mai multor dosare judiciare. Iar ultimul scandal în care a fost implicat numele sǎu este chiar destul de recent şi a provocat o veritabilǎ crizǎ moralǎ în rîndurile principalului partid de dreapta.

6 mari dosare politico-judiciare

Dacǎ ar fi le numǎrǎm, ajungem la cifra de 6 dosare sau scandaluri politico-judiciare în care Nicolas Sarkozy este, într-un fel sau altul implicat. Am evocat deja bǎnuiala legatǎ de relaţiile sale cu dictatorul libian. Lui Nicolas Sarkozy i s-a reproşat însǎ cǎ ar fi primit în mod ilegal şi sume de bani de la moştenitoarea grupului L’Oréal, Liliane Bettancourt. In aceastǎ afacere însǎ nu s-a putut demonstra nimic împotriva fostului preşedinte. O altǎ afacere mai veche care ajunge de fiecare datǎ pînǎ la Nicolas Sarjozy este aşa-numitul scandal Tapie. Este vorba de omul de afaceri Bernard Tapie care, pe vremea cînd Nicolas Sarkozy era preşedinte, a primit 403 milioane de euro în urma unui litigiu bancar arbitrat de stat în favoarea sa.

Alte anchete au fost fǎcute pe marginea modului în care Nicolas Sarkozy a utilizat banii publici pe vremea cînd era preşedinte. I s-a reproşat, de exemplu, excesul de sondaje, şi faptul cǎ în special o societate, aparţinînd unuia dintre consilierii sǎi importanţi, ar fi profitat de pe urma acelui important numǎr de sondaje comandate.

Mai nou, aşa-numita afacere Bygmalion îl afecteazǎ şi ea pe fostul preşedinte. Bygamalion este numele unei societǎţi care se pare cǎ ar fi taxat excesiv organizarea unor mitinguri ale preşedintelui Sarkozy la ora la care acesta încerca sǎ obţinǎ un nou mandat în fruntea statului. Acum o lunǎ s-a descoperit deasemenea cǎ banii principalei formaţiuni de dreapta, Uniunea pentru o Mişcare Popularǎ, ar fi fost folosiţi în mod ilegal pentru a acoperi cheltuielile excesive ale lui Nicolas Sarkozy în cursul campaniei sale…

Nicolas Srakozy: umbre asupra viitorului sǎu politic

Aceastǎ lungǎ listǎ de afaceri politico-judiciare nu este în nici un caz de naturǎ sǎ amelioreze imaginea lui Nicolas Sarkozy într-un moment cînd el se pregǎtea sǎ revinǎ în viaţa politicǎ. Ne putem întreba de altfel dacǎ în noul context Nicolas Sarkozy mai are un viitor politic. Iatǎ în acest sens o declaraţie a unui lider conservator, Sébastien Huygue:

"Dacǎ ne uitǎm la ce s-a întîmplat în ultimile 18 luni care au trecut, observǎm cǎ de fiecare datǎ cînd a fost vorba de revenira lui Nicolas  Sarkozy în spaţiul politic s-a produs un eveniment judiciar care a încercat sǎ-l împiedice. Cred cǎ asistǎm la o formǎ de îndîrjire din partea justiţiei faţǎ de Nicolas Sarkozy. Sunt cu totul încrezǎtor în justiţie, cred cǎ ea este independentǎ, dar cred cǎ existǎ un anumit numǎr de personalitǎţi în sînul magistraturii care au opinii politice, a antipatie faţǎ de Nicolas Sarkozy. Sunt, în sînul magistraturii, oamenii care vor sǎ-l distrugǎ politic."

Iatǎ şi o altǎ reacţie, a ecologistului José Bové: "Nicolas Sarkozy este un cetǎţean ca oricare altul, nu vǎd nici un motiv pentru care nu ar trebui sǎ rǎspundǎ în faţa anchetatorilor. Perioada cînd nimeni nu era responsabil de actele sale s-a încheiat în Franţa. Avem nevoie de transparenţǎ dacǎ vrem sǎ întǎrim democraţia."

Alte reacţii pun accentul pe faptul cǎ justiţia trebuie lǎsatǎ sǎ-şi spunǎ ultimul cuvînt. In cazul unor personalitǎţi politice atît de vizibile precum Nicolas Sarkozy, serenitatea procedurilor juridice este însǎ marcatǎ de o enormǎ excitaţie mediaticǎ, iar problemele judiciare ale fostului preşedinte riscǎ sǎ devinǎ un veritabil foileton mediatic.