Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amendǎ fǎrǎ precedent impusǎ de americani unei bǎnci franceze

bnp_paribas_300514.jpg

credit foto: rfi.fr

Banca francezǎ BNP Paribas plǎteşte autoritǎţilor americane o amendǎ record de 9 miliarde 9 sute de miloane de dolari întrucît a efectuat tranzacţii cu ţǎri împotriva cǎrora au fost decretate diverse sancţiuni. Banca anunţǎ cǎ depunǎtorii nu vor fi penalizaţi.

Nici un client, nici un acţionar nu va avea de suferit şi nu va înregistra pierderi, afirmǎ conducerea bǎncii, care încearcǎ deasmenea sǎ nu dramatizeze evenimentul. El rǎmîne însǎ fǎrǎ precedent în istoria relaţiilor bancare pe plan internaţional. De notat cǎ agenţiile de notaţie menţin banca francezǎ pe lista instituţiilor financiare solvabile şi solide.

Mai rǎmîne de vǎzut care vor fi pierderile la nivelul imaginii. Banca şi-a recunoscut de fapt vinovǎţia şi a negociat apoi cu justiţia americanǎ amploara sancţiunii. In perspectivǎ, deci, reputaţia bǎncii ar putea fi generatoare de pierderi.

BNP Paribas a realizat operaţiuni în dolari cu Sudan, Iran şi Cuba, ţǎri asupra cǎrora apasǎ embargoul american. In perioada de crizǎ care a afectat Europa, aceastǎ bancǎ s-a dovedit a fi un bun elev şi nu a afişat niciodatǎ pierderi, deci îşi poate permite sǎ plǎteascǎ amenda din rezerve. Intr-un mesaj intern direcţia bǎncii mai dǎ asigurǎri cǎ amenda nu va implica nici concedieri şi nici modificarea politicii de remunerare, deci scǎderi de salarii.

Sancţiunea americanǎ mai cuprinde şi interdicţia de a efectua anul viitor unele tranzacţii în dolari. Ceea ce i se întîmplǎ bǎncii franceze îl face pe un comentator al cotidianului Le Monde sǎ constate cǎ dolarul rǎmîne rege pe planeta finanţelor. Din punctul de vedere al legislaţiei europene şi franceze, tranzacţiile realizate de BNP Paribas în Sudan, Iran şi Cuba sunt legale. Dar pentru cǎ au fost realizate în dolari, în ciuda faptului cǎ s-au produs înafara teritoriului american, ele devin ilegale din punctul de vedere al justiţiei americane.

Dolarul rǎmîne rege pentru cǎ America este în continuare perceputǎ ca fiind prima putere militarǎ şi economicǎ a lumii, în ciuda crizelor pe care le-a traversat. 87 la sutǎ din schimburile financiare şi 81 la sutǎ din comeţul mondial se fac în continuare în dolari, ceea ce înseamnǎ cǎ moneda americanǎ rǎmîne una de referinţǎ. Pe locul al doilea se plaseazǎ China, care încearcǎ sǎ-şi internaţionalizeze moneda naţionalǎ, yuanul. Iar pe locul al treilea se situeazǎ mondea unicǎ europeanǎ, euro, ceea ce ar trebui sǎ reconforteze Europa în şansele sale de a juca un rol mondial de prim ordin pe plan economic.