Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La Croix: "Pentru romii din România, artizanatul este un mijloc de integrare"

Vizita premierului francez la Bucureşti nu a atras, cel puţin pînǎ acum, o vreo atenţie deosebitǎ a presei franceze. Dupǎ ce ieri, 11 iulie, subiectul a fost evocat doar de cotidianul Le Figaro, azi 12 iulie doar cotididianul catolic La Croix publicǎ  un articol pe tema acestei deplasǎri. De fiecare datǎ ungiul de abordare a fost problema romilor.

Mediile de informare franceze par în acest moment mult mai preocupate de apropierea zilei de 14 iulie, ziua naţionalǎ a Franţei, precum şi de unele subiecte interne cum ar fi coeziunea în sînul guvernului francez. Cotidianul Libération se ocupǎ de exemplu pe trei pagini de problema gazului de şist, şi de faptul cǎ premierul Jean-Marc Ayrault a reafirmat, la Bucureşti fiind, cǎ Franţa nu va autoriza acest tip de exploatare. O precizare sub formǎ de punere la punct, dupǎ ce ministrul redresǎrii productive, Arnaud Montebourg, a redeschis, marţi, prin unele declaraţii, o breşǎ în dezbaterea legatǎ de acest subiect.

Cotidianul catolic La Croix, care şi-a trimis un corespondent în România, aratǎ cǎ vizita premierului francez la Bucureşti este axatǎ în mare parte pe dosarul romilor. "România este criticatǎ deseori pentru faptul cǎ ar fi delǎsat aceastǎ populaţie, dar a luat totuşi nişte iniţiative", scrie ziarul. Reportajul trimis de la Bucureşti de corespondentul ziarului se intituleazǎ "Pentru romii din România artizanatul este un mijloc de integrare", şi prezintǎ într-adevǎr o iniţiativǎ în virtutea cǎreia mai mulţi meşteri artizani romi au fost incitaţi sǎ se organizeze, sǎ creeze o asociaţie, sǎ producǎ de exemplu podoabe şi bijuterii şi sǎ le vîndǎ pe piaţǎ.

Pe un ton optimist, trimisul special al ziarului enumerǎ cîteva meserii în care romii au excelat dintotdeauna. Ei ştiu sǎ lucreze lemnul, ei ştiu sǎ lucreze anumite metale, ştiu sǎ facǎ bijuterii, ei sunt formidabili lǎutari, constatǎ reporterul, care mai aminteşte cǎ în ultimii trei ani au apǎrut în România 32 de cooperative implicînd în jur de 300 de meşteri romi. Cooperativele numǎrǎ cel puţin cinci artizani şi au un statut juridic, ceea ce permite punerea în vînzare legalǎ a producţiei lor.

Mai rǎmîne însǎ ca obiectele fǎcute de romi sǎ gǎseascǎ şi cumpǎrǎtori şi interes pe piaţǎ. Ceea ce nu este imposibil, constatǎ La Croix, subliniid cǎ Uniunea Europeanǎ a desemnat unul din proiectele lansate în România, "Casa Romilor" ca fiind unul dintre cele zece proiecte remarcabile din cadrul concursului european al inovaţiei sociale, ediţia 2013.