Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Şomajul - perspective sumbre pentru 2014

job.jpg

credit foto: oecd.org

Potrivit Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economicǎ, şomajul în zona euro va continua sa creascǎ şi va ajunge la un nivel record în 2014. OCDE-ul lanseazǎ un apel în direcţia Uniunii Europene sǎ-şi amplifice eforturile pentru a crea noi locuri de muncǎ, în special în favoarea tinerilor.

Zona euro riscǎ sǎ cunoascǎ anul viitor o ratǎ a şomajului de 12,3 la sutǎ, dar existǎ mari diferenţe între ţǎri în aceastǎ privinţǎ, mai ales între ţǎrile din nordul Europei şi cele din sud. In Spania şi Grecia şomajul ar putea atinge nivelul de 28 la sutǎ, în timp ce Franţa nu va depǎşi 11 la sutǎ. Tǎrile nordice sunt de invidiat, Germania de exemplu nu va afişa mai mult de 5 la sutǎ în materie de şomaj.

Iatǎ şi tabloul ţǎrilor dezvoltate de pe planetǎ. Dacǎ State Unite vor avea probabil un şomaj de 7 la sutǎ, el nu va fi mai mare ci 5 la sutǎ în Coreea de sud, în Japonia şi în Elveţia. In zona OCDE-ului, 48 de milioane de persoane sunt în prezent în cǎutarea unui loc de muncǎ, ceea ce înseamnǎ un surplus de 16 milioane de persoane faţǎ de 2007, cu un an înainte de crizǎ.

Tinerii sunt cei mai afectaţi în acest context, mai ales în ţǎri precum Grecia, Spania şi Portugalia. In Grecia, de exemplu, 60 la sutǎ dintre şomeri sunt tineri, iar în Spania 55 la sutǎ.

Aceste cifre sunt difuzate de OCDE în contextul în care miniştrii de finanţe ai grupului G20 se reunesc vineri 18 iulie la Moscova pentru a discuta despre starea economiei mondiale. Statele Unite au anunţat cǎ vor cere ţǎrilor membre în acest grup, şi mai ales Uniunii Europene sǎ încurajeze cererea internǎ în vederea favorizǎrii creşterii economice mondiale. Potrivit experţilor americani, consumul în Europa este încǎ sub nivelul din 2008, anul izbucnirii crizei.

Statele Unite se vor prezenta în condiţii de forţǎ la aceastǎ reuniune, aratǎ Agenţia France Presse, pe fondul unei ameliorǎri a performanţelor economice. Cu temerea însǎ cǎ o recesiune în Europa ar putea frîna redemarajul economiei americane.

In Franţa preşedintele François Hollande s-a dorit extrem de optimist şi a anunţat pe 14 iulie o uşoarǎ reluare a creşterii economice. Patronii francezi şi mulţi experţi nu vǎd însǎ deocamdatǎ semne clare în aceastǎ privinţǎ şi considerǎ cǎ redemararea economiei franceze va fi foarte lentǎ. 

 

 
Tags: