Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turneu european discret al preşedintelui birman

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Preşedintele Birmaniei, Thein Sein, efectueazǎ o vizitǎ pe cît de istoricǎ pe atît de discretǎ în Franţa. El este primit la Palatul Elysée, Franţa doreşte sǎ-şi dezvolte schimburile economice cu Birmania, dar occidentalii mai au cîteva îndoieli în legǎturǎ cu democratizarea realǎ a Birmaniei.

Despre Thein Sein se mai spune cǎ ar fi un "Gorbaciov birman". El a reuşit pînǎ acum sǎ scoatǎ ţara sa din izolarea internaţionalǎ, principala opozantǎ în faţa dictaturii militare, doamna Aung San Suu Kyi a fost eliberatǎ şi acceptatǎ în jocul politic, iar unele reforme au fost lansate în aceastǎ ţarǎ. In cǎutare de recunoaştere internaţionalǎ, Thein Sein a efectuat deja o vizitǎ în Statele Unite, a mai vizitat în Europa ţǎri precum Norvegia, Austria şi Belgia, iar luni 15 iulie s-a aflat la Londra.

Occidentalii i-au întins în orice caz o mînǎ preşedintelui birman, devenit şef de stat în 2011, şi sunt dispuşi sǎ-l ajute în vastul sǎu proiect politic de liberalizare şi modernizare. Marea problemǎ a ţǎrii pare sǎ fie însǎ, în prezent, una legatǎ de minoritatea musulmanǎ. Violenţele împotriva musulmanilor birmani au provocat reacţii de indignare în multe capitale occidentale, iar pe teren s-au înregistrat victime şi exodul a 140 000 de persoane. Unii experţi avertizeazǎ cǎ un veritabil genocid s-ar putea produce în Birmania pe fond de febrǎ naţionalistǎ, la fel ca în Rwanda. Majoritatea populaţiei, în Birmania,  este de religie budistǎ, şi s-ar pǎrea cǎ islamofobia devine un fenomen în creştere.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, minoritatea musulmanǎ din Birmania este una dintre populaţiile cele mai persecutate din lume. Periodic sunt evocate situaţii teribile: asasinate, arestǎri arbitrare, violuri, cazuri de torturǎ, distrugerea de proprietǎţi şi locuri de cult. Este oare armata birmanǎ, care joacǎ în continuare un rol central în aceastǎ ţarǎ, complezentǎ sau complice?

Probabil cǎ în lumina acestor întrebǎri Thein Sein a preferat sǎ efectueze actualul turneu european în condiţii de relativǎ discreţie.

Schimburile dintre Franţa şi Birmania sunt la un nivel modest în prezent, ele se ridicǎ la 18 milioane de euro anual. Dar firme franceze importante, precum Total, Bouygues, Orange sau Vinci sunt pe cale sǎ negocieze contracte importante cu Birmania.