Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua naţională a Franţei – ceremonii încărcate de simboluri

Data de 14 iulie este anul acesta încǎrcatǎ de noi simboluri, dat fiind cǎ lanseazǎ seria de comemorǎri legate de trecerea a o sutǎ de ani de la izbucnirea primului Rǎzboi Mondial. Ca în fiecare an, mii de persoane, francezi, dar şi mulţi turişti, au urmǎrit pe bulevardul Champs-Elysées parada militarǎ. Avînd ca temǎ "o armatǎ puternicǎ şi modernǎ", acest veritabil spectacol oferit de militari ilustreazǎ ambiţiile politice ale Franţei şi pune în luminǎ capacitǎţile sale militare.

François Hollande apare de o vreme ca un preşedinte fragilizat pe plan politic dar în cǎutare de simboluri puternice pentru a-şi recîştiga popularitatea. Iar reuniunirea, prin reprezentanţi de rang înalt, a vechilor combatanţi din primul rǎzboi mondial cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei este un gest simbolic puternic.

Franţa doreşte sǎ arate lumii cǎ are un rol important de jucat nu numai în Europa ci şi pe plan internaţional, şi cǎ ea şi-l asumǎ într-un spirit de continuitate. Parada de astǎzi desfǎşuratǎ sub un cer plumburiu dar clement este un mesaj transmis lumii: Franţa se situeazǎ în continuare în avangarda naţiunilor care luptǎ pentru libertate, pentru drepturile omului, pentru respectarea unor valori universale precum democraţia şi libera exprimare.

Dupǎ cum arǎta ieri într-un interviu ministrul francez al apǎrǎrii, Jean-Yves Le Drian, Franţa este angajatǎ şi pe teren, mai ales în Africa, în lupta împotriva terorismului. Defilarea militarǎ de pe Champs-Elysées are şi acest rol, de a a aminti lumii cǎ armata francezǎ este prima armatǎ a Europei şi cǎ în Africa soldaţii francezi sunt în prima linie a luptei împotriva terorismului. Celebrǎrile de astǎzi au fost concepute ca un spectacol impresionant, cu vedete ale televiziunii, dar într-un spirit patriotic şi universalist. Iar intervenţia televizatǎ a preşedintelui de la ora 13h30 ora francezǎ va fi probabil de naturǎ sǎ punǎ accentul pe faptul cǎ, în ciuda unor dificultǎţi persistente pe plan economic, Franţa este departe de a intra în declin aşa cum prezic unii.

Atuurile Franţei rǎmîn importante în toate domeniile iar prestigiul ei nu poate fi contestat, dovadǎ prezenţa, astǎzi la Paris, a unor reprezentanţi din aproape 80 de ţǎri pentru Ziua Naţionalǎ a francezilor.

Sǎ mai norǎm cǎ în acest context cǎ preşedintele François Hollande a lansat o nouǎ operaţiune anti-terioristǎ în zona Sahelului, numele ei fiind Berkhane. Cei 4000 de militari care au defilat în dimineaţa aceasta pe Champs-Elysées sunt într-un fel şi o demonstraţie de forţǎ, ier şeful statului francez se aflǎ în aceste zile în centrul atenţiei mediatice ca preşedinte dar şi ca şef al armatei franceze.