
Special Paris
Franţa inaugureazǎ un nou dispozitiv anti-terorist în zona Sahelului
In contextul celebrǎrilor legate de Ziua Naţionalǎ a Franţei, asociate cu comemorarea primului rǎzboi mondial, preşedintele François Hollande a anunţat lansarea unei noi operaţiuni anti-teroriste în zona Sahelului. Ea se va numi "Barkhane", ceea ce înseamnǎ "dunǎ de nisip în formǎ de semilunǎ".
Seful statului francez va efectua de altfel un turneu diplomatic în Africa începînd de joi, şi va inaugura aceastǎ operaţiune care dispune de efective numǎrînd 3000 de soldaţi. Cinci state din regiune colaboreazǎ cu Franţa în acest context: Mauritania, Mali, Burkina Fasso, Niger şi Ciad.
Dispozitivul numit "Barkhane" înlocuieşte operaţiune precedentǎ, numitǎ "Serval", lansatǎ pe 11 ianuarie anul trecut împotriva unor insurgenţi islamişti care ameninţau sǎ ia sub control întregul stat Mali. Ei rǎmîn în continuare operaţionali în nordul acestui stat, unde Franţa îşi menţine o mie de soldaţi.
Zona Sahelului, imensǎ şi greu de controlat, a devenit un vast bastion al islamiştilor radicali, deseori asociaţi cu traficanţi de tot felul şi cu grupuri criminale specializate printre altele în rǎpiri şi rǎscumpǎrǎri. Regiunea este cu atît mai periculoasǎ cu cît în jurul ei persistǎ numeroase focare de crizǎ: rǎzboaie civile şi conflicte interetnice.
Preşedintele François Hollande va vizita trei ţǎri: Coasta de Fildeş, Niger şi Ciad. Prima dintre ele iese cu greu dintr-o perioadǎ de zece ani de crizǎ şi dintr-un conflict civil care s-a soldat cu 3000 de morţi. In Coasta de Fildeş, primul producǎtor mondial de cacao, Franţa are şi interese economice importante, de altfel 200 de filiale ale unor intreprinderi franceze sunt instalate aici.
In Niger, preşedintele François Hollande va vizita baza francezǎ de unde sunt pilotate avioanele de recunoaştere fǎrǎ pilot care vor efectua misiuni de recunoaştere în toatǎ regiunea Sahelului.
In Ciad şeful statului francez este aşteptat cu un plus de entuziasm datoritǎ excelentelor relaţii dintre cele douǎ ţǎri, în contextul în care statul Ciad a participat cu trupe la stabilizarea stituaţiei din Mali şi din Republica Centrafricanǎ.