Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paris Plage: a 13-a ediţie cu oferte în creştere

plage.jpg

Paris Plage, credit foto: rfi.fr

La Paris a fost inaugurată sîmbătă 19 iulie "plaja" de pe malul Senei, o operaţiune estivală care atrage enorm de mulţi vizitatori. Ajunsă la a 13-a ediţie, operaţiunea "Paris Plage" propune, pînă pe 17 august, o largă gamă de activităţi sportive şi culturale, momente de destindere şi de convivialitate.

Miracolul nu s-ar produce dacă malul drept al Senei n-ar deveni efectiv o plajă, datorită celor 5000 de tone de nisip pe care organizatorii le aduc în fiecare an. Amenajate pe o distanţă de doi kilometri şi jumătate, cam din dreptul muzeului Luvru pînă în dreptul cartierului Marais, aceste spaţii sunt luate efectiv cu asalt de la ora 9 dimineaţa pînă la miezul nopţii. Dotate cu şezlonguri, cu locuri de picnic şi cu instalaţii pentru jocuri în aer liber,  aceste "plaje pariziene" au făcut "pui" şi în alte ţări, întrucît ideea a sedus şi alte mari oraşe ale lumii.

Perioada estivală este şi cea în care, în Oraşul luminilor, numărul de turişti este mai mare, cel puţin pe străzi şi în zonele marilor muzee şi monumente, decît cel al parizienilor. In fiecare an Parisul inventează practic atracţii noi şi îşi amplifică oferta culturală şi cea legată de posibilităţile de destindere pentru ca aceşti oameni care vin uneori de departe să poară pleca apoi încîntaţi la casele lor.

Anul acesta, de exemplu, în prelungirea plajei de pe cheiurile Seinei, într-unul din tunelurile rutiere, a fost amenajată o expoziţie pe tema scăldatului. Iniţiativa se numeşte "Louvre à la plage", Luvrul la plajă pentru că de fapt acest mare muzeu s-a ocupat de transformarea tunelului Tuileries într-o galerie de artă inedită, unde pot fi descoperite unele dintre colecţii sale expuse într-o cheie ludică.

Printre alte atracţi: lîngă unul din poduri ("Pont Marie") Editura Flammarion propune publicului o bibliotecă în aer liber, unde pot fi răsfoite în jur de 300 de titluri din toate domeniile, de la romane la benzi desenate. Lîngă un alt pod ("Pont Neuf") au loc în fiecare zi între orele 17 şi orele 20 cursuri de Tai-Chi, precum şi cursuri de dans. Un întreg program de concerte, de spectacole şi de concursuri completează peisajul estival. De notat că primăria Parisului le propune turiştilor şi un site special: cum să-ţi petreci cît mai agreabil timpul la Paris fără să cheluieşti nici un ban beneficiind de sutele de spectacole, instalaţii şi oportunităţi gratuite.