Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conflictul israelo-palestinian: nou context strategic şi indiferenţă internaţională

Ofensiva lansată pe 8 iulie de israelieni în Gaza a provocat  pînă la această oră moartea a aproape 400 de persoane şi rănirea altor peste 2200 de partea palestiniană. Israelul anunţă 7 morţi dintre care 5 militari. In jur de 60 000 de locuitori ai Gazei au fost obligaţi să-şi părăsească locuinţele. In paralel, au loc eforturi diplomatice pentru oprirea violenţelor. Mulţi comentatori constată însă că acest conflict se derulează pe un fond de indiferenţă internaţională.

"Conflictul israelo-palestinian a pierdut mult din importanţa sa strategică". Iată ce spune comentatorul francez Alain Frachon în cotidianul Le Monde, cu numeroase argumente pentru a-şi susţine teza. Unul dintre ele este legat de apatia cu care au reacţionat cancelariile occidentale în faţa acestor evenimente. Există o sinistră impresie că lucrurile se repetă la infinit în această zonă, spune el.

Faţă de anii precedenţi, sau faţă de deceniile precedente, astăzi însă nu mai există sentimentul că acest conflict s-ar putea extinde, pentru că oricum regiunea a intrat într-o puternică fază de turbulenţe geopolitice. Siria, Irakul şi chiar Libia sunt state intrate într-o fază de descompunere. Marile state arabe au alte griji şi alte preocupări, în frunte cu Egiptul care iese dintr-un mini-război civil şi se reorganizează în jurul unei noi tutele autocrate.

Sigur, Franţa a reacţionat şi ministrul francez de externe Laurent Fabius s-a deplasat în regiune încercînd o mediere la Cairo. La fel a procedat şi şeful diplomaţiei americane, John Kerry, precum şi secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon. Ceea ce nu atenuează o anumită impresie de indiferenţă, în ciuda faptului că opinia publică rămîne sensibilă la imaginile teribile care vin din Gaza.

Problema este însă că palestinienii nu mai au reprezentanţi credibili şi par izolaţi în acest context. Viziunea despre viitor a formaţiunii Hamas şi ideologia sa nu-i face nişte parteneri de discuţie acceptabili. Pe de altă parte Europa este divizată în faţa acestei crize şi nu joacă un rol credibil la masa negocierilor şi nici ca mediator. Marile ţări emergente, cum ar fi China, Rusia, Brazilia, India sau Africa de Sud se interesează în primul rînd de comerţ iar în regiune au mai multe relaţii economice cu Israelul decît cu palestinienii. Dacă mai adăugăm la acest tablou faptul că pentru americani centrul de atenţie este acum Asia, unde se află ţările care vor domina secolul al XXI-lea, înţelegem de ce conflictul israelo-palestinian a devenit acum unul mai degrabă "local şi regional", cum afirmă chiar un înalt responsabil american citat de Le Monde.