Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa pregǎteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei

Uniunea europeanǎ este gata sǎ adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei în contextul în care criza ruso-ucraineanǎ s-a internaţionalizat într-un mod brutal dupǎ doborîrea avionului malaiezian. Miniştrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc marţi 22 iulie la Bruxelles pentru a analiza noile opţiuni, deşi Europa riscǎ sǎ rǎmînǎ încǎ divizatǎ cînd vine vorba de atitudinea care trebuie adoptatǎ în faţa Moscovei.

A fost necesar ca sǎ plouǎ cu cadavre peste regiunea Doneţk pentru ca întreaga lume sǎ-şi dea seama cǎ la graniţa dintre Rusia şi Ucraina se aflǎ un focar de crizǎ extrem de grav, de naturǎ sǎ afecteze şi ţǎri situate la 2000 de kilometri distanţǎ de respectiva zonǎ. Pentru europeni şi occidentali aceastǎ dramǎ a fost ca un nou duş rece, cu revelaţia cǎ natura puterii de la Moscova nu s-a schimbat cu nimic în ciuda unor vagi declaraţii fǎcute de Vladimir Putin. Este limpede acum cǎ Rusia, în spiritul unei lungi tradiţii sovietice, vrea sǎ ascundǎ adevǎrul legat de doborîrea avionului malaiezian, vrea sǎ şteargǎ dovezile care ar putea s-o încrimineze şi, dacǎ se poate, sǎ instrumentalizeze în interesul ei acest act de veritabil terorism.

Marea Britanie, Franţa şi Germania au lansat avertismente în ultimile zile în legǎturǎ cu o înǎsprire a sancţiunilor împotriva Rusiei. Va decide însǎ Uniunea Europeanǎ sǎ declare une veritabil rǎzboi economic Moscovei? Iatǎ o întrebare pe care şi-o pun mulţi observatorii, şi tot ei cred cǎ principalele capitale ale Europei occidentale, spre deosebire de cele estice, nu vor merge chiar atît de departe.

Probabil cǎ vor fi luate unele mǎsuri legate de stoparea accesului ruşilor la tehnologia sofisticatǎ occidentalǎ, mai ales la cea cu destinaţie militarǎ. Tot aşa, probabil cǎ vor putea fi vizate noi intreprinderi, grupuri şi persoane care au o strînsǎ legǎturǎ cu Putin şi cu industria militarǎ rusǎ. Elanul premierului britanic David Cameron, care considerǎ cǎ a sosit momentul ca europenii sǎ fie solidari şi sǎ demonstreze cǎ vorbesc cu o singurǎ voce în faţa Rusiei, acest elan deci riscǎ sǎ se dizolve cînd fiecare ţarǎ în parte îşi va analiza volumul de schimburi comerciale întreţinut cu Rusia.

Cotidianul Le Monde cu data de astǎzi publicǎ un articol semnat de scriitoarea rusǎ Svetlana Alexeievici în care aratǎ cǎ Rusia este din ce în ce mai puţin democraticǎ şi cǎ se îndepǎrteazǎ tot mai mult de valorile Occidentului. Pe de altǎ parte, mai aratǎ scriitoarea, Rusia sfideazǎ acum întreaga lume şi a devenit un loc de reuniune a tuturor forţelor anti-occidentale. Ceea ce se întîmplǎ în prezent cu societatea rusǎ o face pe Svetlana Alexeievici sǎ se gîndeascǎ la ceea ce se întîmpla în Germania anilor 30. Iar 71 la sutǎ din populaţia Rusiei se declarǎ în mod deschis ca fiind ostilǎ lumii occidentale şi mai ales Americii.

Iatǎ o privire interesantǎ, din interior, asupra Rusiei, de care poate vor ţine cont şi şefii diplomaţiei europene reuniţi la Bruxelles.