Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi manifestaţii pro-palestiniene autorizate la Paris şi în alte oraşe ale Franţei

2014-07-16t195530z_1424722331_gm1ea7h0ao701_rtrmadp_3_france-palestinians-israel_0.jpg

manifestanţi pro-Palestina la Paris, credit foto: rfi.fr

O nouǎ manifestaţie pro-palestinianǎ este anunţatǎ la Paris pentru miercuri 23 iulie, manifestaţie autorizatǎ de prefecturǎ. Alte manifestaţii de acest gen sunt prevǎzute în a alte oraşe franceze precum Lyon, Toulouse, Lille sau Reims. In parelel, însǎ, continuǎ polemica legatǎ de caracterul acestor manifestaţii şi de violenţele provocate pînǎ acum, mai ales în regiunea parizianǎ, în contextul ofensivei israeliene din Gaza.

In ultimile zile premierul Manuel Valls a fǎcut mai multe declaraţii şi a dat mai multe interviuri pentru a explica poziţia executivului. Trebuie sǎ vedem lucrurile în logica lor, a spus el: nu interzicerea unor manifestaţii a provocat violenţe în Franţa. Manifestaţiile au fost interzise doar atunci cînd au fost precedate de incitǎri la violenţǎ, de slogane antisemite şi de alte acte contrare valorilor Republicii Franceze.

Intr-un interviu publicat în cotidianul catolic La Croix, primul minstru francez mai aratǎ: "In ţara noastrǎ libertatea de a manifesta este un drept fundamental, dar dreptul de a manifesta nu înseamnǎ în nici un moment dreptul de a provoca daune şi de a incita la urǎ".

Organizatorii noilor manifestaţii sunt diverse partide politice de stînga, sindicate şi asociaţii, reunite sub titulatura "Colectivul naţional pentru o pace justǎ şi durabilǎ între israelieni şi palestinieni". Toate aceste grupuri, formaţiuni şi asociaţii sunt departe de avea o ideologie comunǎ sau valori comune. Marele paradox este cǎ în contextul protestelor legate de intervenţia militarǎ israelianǎ din Gaza, la Paris manifesteazǎ uneori cot la cot radicali de stînga, laici şi chiar anti-clericali, cu "radicali" de altǎ naturǎ, avînd o puternicǎ tendinţǎ integristǎ.

Primul ministru francez Manuel Valls a justificat autorizarea noilor manifestaţii explicînd cǎ itinerariul lor a fost discutat cu atenţie şi cǎ organizatorii au dat asigurǎri cǎ nu se vor produce dezordini.

Manifestanţii cer cîteva lucruri precise: o încetare a focului în Gaza, într-un moment cînd ofensiva israelianǎ a provocat moartea a cel puţin 600 de palestinieni, ridicarea blocadei impusǎ de Israel în Gaza, oprirea politicii israeliene de colonizare în teritoriile palestiniene şi a ocupaţiei israeliene în aceste teritorii.

Parisul îşi reafirmǎ, în context, poziţia sa "echilibratǎ". Citez din nou din declaraţiile primului ministru: "Israelul are dreptul la securitate în cadrul unor frontiere sigure şi recunoscute, iar palestinienii au dreptul de a trǎi într-un stat liber şi viabil. Populaţia civilǎ palestinianǎ, femei, copii, trǎieşte momente oribile. Sǎ nu uitǎm însǎ nici populaţia israelianǎ care trǎieşte cu frica tirurilor de rachete. Toate acestea trebuie sǎ înceteze. Franţa cere de la bun început încetarea focului", a mai spus Manuel Valls.