Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Festival Avignon: un spectacol "record" de 18 ore

henri-6.jpg

scena din spectacol, credit foto: titrespresse.com

La Festivalul de la Avignon era aşteptat cu interes un spectacol-maraton de 18 ore, cu piesa Henric al VI-lea de Shakespeare. Presa şi criticii sunt entuziasmaţi dupǎ prima reprezentaţie.

Greu de spus dacǎ într-un alt context decît Festivalul de la Avignon publicul şi-ar putea permite sǎ vinǎ la un spectacol la ora 10 dimineaţa şi sǎ-şi petreacǎ apoi 18 ore în sala de teatru şi în incinta teatrului, urmǎrind o montare fluviu dar care este totuşi punctatǎ cu 7 pauze sau antracte. La Avignon au mai fost însǎ astfel de experienţe. In 1995 regizorul Olivier Py a prezentat la Avignon un spectacol care dura 24 de ore, iar în 1985, într-o carierǎ de lîngǎ oraşul Papilor, Peter Brook a montat Mahabharata care dura 11 ore.

Noul record (nu atît în materie de lungime cît de reuşitǎ artisticǎ) îi revine acum unui tînǎr regizor de 32 de ani, Thomas Jolly. El a început munca la acest spectacol în urmǎ cu 5 ani, cînd avea deci 28 de ani, şi-a prezentat deja în cîteva oraşe din Franţa mai multe din etapele acestei montǎri, pentru a le încorona acum într-un teatru adecvat, La FabricA, inaugurat anul trecut la Avignon. Trebuie spus cǎ acest teatru de 600 de locuri are toate condiţiile pentru a primi spectacole maraton: dispune de holuri vaste în care spectatorii se pot dezmorţi şi plimba, de o curte vastǎ în care lumea poate ieşi la aer şi unde este amenajatǎ şi o terasǎ cu scaune şi mese, precum şi un restaurant  pentru cei cǎrora li se face foame sau sete. A intra la un spectacol la ora 10 dimineaţa, a petrece într-un teatru o întreagǎ zi şi o întreagǎ noapte, pentru a ieşi din salǎ la patru dimineaţa, cu puţin înainte de rǎsǎritul soarelui, toatǎ aceastǎ investiţie de energie cere totuşi puţin confort.

Dupǎ cum aratǎ cotidianul Le Monde şi Agenţia France Presse, pariul tînǎrului regizor francez a fost cîştigat cu brio. El a montat piesa lui Shakespeare în cel mai pur registru elisabetan, fǎrǎ artificii speciale cum ar fi proiecţiile video sau sonorizarea vocilor. Cele 15 acte ale acestei piese fluviu, scrisǎ de Shakespeare cînd avea 25 de ani, prin 1590, cele 15 acte deci se deruleazǎ cu claritate, iar cei 17 actori încarneazǎ cu brio 150 de personaje şi demonstreazǎ cǎ ştiu sǎ memorizeze zece mii de versuri. Chiar şi regizorul Thomas Jolly asumǎ un rol, cel al viitorului rege Richard al III-lea.

Doar trei reprezentaţii integrale ale acestui spectacol-maraton sunt prevǎzute la Avignon, urmînd ca apoi el sǎ fie reluat în turneu în Franţa şi la Paris, dar "decupat" în mai multe cicluri. Cronicarul cotidianului Le Monde spune cǎ publicul de la Avignon a urmǎrit prima reprezentaţie cu un entuziasm din ce în ce mai delirant pe mǎsurǎ ce avansa aceastǎ piesǎ în care sunt de fapt derulaţi 50 de ani din istoria Angliei, între 1422 şi 1464.