Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Regres pe plan internaţional în privinţa combaterii fenomenului de serǎ

yasuni1.jpg

credit foto: blog.espol.edu.ec

Mai multe decizii luate recent pe plan internaţional, precum şi mai multe declaraţii, pun în luminǎ faptul cǎ lupta împotriva încǎlzirii atmosferei se aflǎ în plin regres. Criza economicǎ ar fi una din cauzele principale, dar, cinismul politic trebuie pus pe locul imediat urmǎtor.

S-ar putea spune, în termeni tranşanţi, cǎ salvarea planetei nu mai este o prioritate pentru clasa politicǎ mondialǎ, în ciuda apelurilor repetate ale specialiştilor şi ecologiştilor. Toate proiectele economice sunt concepute pe termen scurt, ca şi cum orizontul anului 2100 sau 2150 ar fi invizibil. Pentru a gǎsi resurse energetice în viitorul imediat, eventual ieftine, multe guverne şi mulţi responsabili politici rǎmîn orbi în faţa a ceea ce am putea numi sfîrtecarea planetei, distrugerea peisajelor, poluarea durabilǎ  (poate chiar ireversibilǎ) a mediului înconjurǎtor.

Intr-un editorial publicat la sfîrşitul sǎptǎmînii trecute de ziarul Le Monde este denunţatǎ poziţia premierului britanic David Cameron, care considerǎ cǎ ţara sa nu se poate priva de gazul de şist. Pe data de 16 august, Noua Zeelandǎ a anunţat cǎ renunţǎ la obiectivul iniţial de a-şi reduce cu 10% pînǎ la 20% emisiile de gaze cu efect de serǎ. Intre ambiţiile legate de protecţia mediului înconjurǎtor şi „realitǎţile economice” se impun, dupǎ cum constatǎm, cele din urmǎ.

La fel a procedat şi statul Ecuador: a abandonat un proiect cu greutate simbolicǎ pentru întreaga planetǎ, mai precis proiectul intitulat Yasuni. Iniţial, în 2007, datǎ fiind promisiunea comunitǎţii internaţionale de a furniza statului Ecuador un ajutor de 3 miliarde 6 sute de milioane de dolari, autoritǎţile ecuadoriene au renunţat la exploatǎrile petroliere din parcul naţional Yasuni, situat în zona Amazonului. Ceea ce însemna prezervarea unei veritabile rezerve mondiale în materie de biosferǎ. Cum din banii promişi nu au venit însǎ decît 10 milioane de euro, pe fond de crizǎ bineînţeles, Ecuadorul a decis joia trecutǎ sǎ-şi lanseze, în numele luptei împotriva sǎrǎciei, exploatǎrile de petrol în respectivul parc naţional.

O întreagǎ strategie internaţionalǎ este grav compromisǎ în acest fel, aceea de acordare a unor compensaţii importante ţǎrilor care participǎ la lupta împotriva încǎlzirii atmosferei. Pe fondul acestui eşec pǎmîntenii vor avea în anii urmǎtori un surplus de 400 de milioane de tone de bioxid de carbon în atmosferǎ „made in Ecuador”.