Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Egiptul şi dilemele diplomatice ale Uniunii Europene

016082013125031000000catherine-ashton.jpg

Catherine Asthon - Credit foto: jeuneafrique.com

„Diplomaţia europeanǎ în capcana crizei egiptene”. Sub acest titlu cotidianul Le Monde analizeazǎ marjele de manevrǎ pe care le are Uniunea Europeanǎ în contextul unei situaţii complicate atît în Egipt cît şi pe plan regional.

Miniştrii de externe ai celor 28, care se reunesc la Bruxelles pentru a ajunge la o poziţie comunǎ în privinţa Egiptului, au o misiune mai mult decît delicatǎ. Ei trebuie, scrie Le Monde, sǎ-şi menţinǎ capacitatea de a exercita presiuni asupra puterii de la Cairo dar fǎrǎ a-şi pierde statutul de partener privilegiat al Egiptului pentru cǎ o ţarǎ precum Arabia Sauditǎ nu aşteaptǎ altceva decît sǎ le ia locul europenilor în acest joc de alianţe strategice. 

Iatǎ şi analiza fǎcutǎ de Bernardino Leon, reprezentantul special al Uniunii Europene pentru sudul Mediteranei: „O minoritate formatǎ din personaje dure, intransigente, conduc jocul pentru moment la Cairo, dar mai sunt şi multe persoane favorabile unei soluţii politice în sînul guvernului”. Intr-un interviu acordat marţi 20 august ziarului Libération, demnitarul european afirmǎ chiar cǎ generalul al-Sissi nu face parte din tabǎra „durilor”.

Mai rǎmîne de vǎzut în ce termeni îşi va formula Uniunea Europeanǎ avertismentele faţǎ de militarii egipteni fǎrǎ a penaliza populaţia egipteanǎ prin sancţiuni inutile. Europa este principalul partener economic al Egiptului. Intre 30 şi 35 la sutǎ din volumul comerţului egiptean este dirijat spre Europa iar 80 % dintre turiştii care vin în Egipt sunt europeni. Tot aşa, între 60 şi 75 la sutǎ dintre investiţiile strǎine în Egipt provin de pe bǎtrînul continent. De la cǎderea regimului Mubarak, pe fondul unei perioade dificile, principalul partener politic al Egiptului a fost tot Uniunea Europeanǎ, iar doamna Catherine Asthon, responsabila Uniunii cu politica externǎ, a efectuat în ultimul timp cele mai multe vizite în Egipt.

Iatǎ elemente pe care europenii vor încerca mai degrabǎ sǎ le consolideze fǎrǎ sǎ renunţe la principiile lor şi mai ales la condamnarea violenţei.

 
 
Tags: