
Special Paris
Siria - spectrul unor noi atrocitǎţi
afp-130815-u667s-armes-chimiques-syrie-sn635.jpg

Evenimentele din Egipt au pus în ultimile zile în umbrǎ criza din Siria, deşi întreaga comunitate internaţionalǎ s-a temut cǎ represiunile orchestrate împotriva Fraţilor Musulmani ar putea duce în ţara faraonilor la un scenariu de tipul celui sirian. Pentru moment, acuzaţiile formulate de opoziţia sirianǎ, care avanseazǎ cifra de 1300 de morţi în urma unor bombardamente cu arme chimice, nu sunt confirmate din surse independente. Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, aflat la Bruxelles pentru o întîlnire cu omologii sǎi europeni, a declarat în context urmǎtoarele:
„Dupǎ cum ştim în Siria se aflǎ în prezent o misiune ONU pentru a ancheta asupra unor acuzaţii precedente de utilizare de arme chimice. Ceea ce cere Franţa este ca aceastǎ misiune sǎ poatǎ ancheta imediat pe teren. Dacǎ a avut loc un nou masacru, el a fost comis în urmǎ cu cîteva ore. Si dacǎ faptele se adeveresc, vom putea vorbi nu doar de un masacru ci de o atrocitate fǎrǎ precedent.”
Sunt deci cuvintele pronunţate de Laurent Fabius, şeful diplomaţiei franceze, în contextul în care misiunea experţilor ONU este dificilǎ. Ei ar trebui sǎ viziteze mai multe localitǎţi unde fie rebelii, fie oamenii regimului, afirmǎ cǎ au fost utilizate arme chimice. Intre timp unele din aceste poziţii au trecut de sub controlul rebelilor sub controlul armatei siriene fidelǎ preşedintelui Bachar al-Assad. Cele douǎ pǎrţi se acuzǎ deci reciproc de manipulare a informaţiilor şi de provocare. Este greu de spus cum vor putea aceşti experţi sǎ adune eşantioanele necesare unor analize ştiinţifice, pentru a stabili apoi, într-o manierǎ credibilǎ ceea ce s-a întîmplat (dupǎ cum cere secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon).
In paralel ruşii, americanii şi ONU fac eforturi de trei luni sǎ organizeze o nouǎ conferinţǎ pe tema crizei siriene, conferinţǎ numitǎ Geneva 2, şi destinatǎ sǎ reia unele idei, propuneri şi soluţii evocate deja în iunie anul trecut la Geneva. O reuniune ruso-americanǎ destinatǎ sǎ pregǎteascǎ aceastǎ conferinţǎ Geneva 2 este prevǎzutǎ sǎptǎmîna viitoare la Haga, într-un context însǎ de serioasǎ rǎcire a relaţiilor dintre Moscova şi Washington.
Sǎ mai notǎm cǎ pe 28 august va avea loc la Haga o conferinţǎ organizatǎ de Olanda pe tema „reglementǎrii paşnice a litigiilor în lume”. Ocazia este datǎ de aniversarea a o sutǎ de ani de la construirea Palatului Pǎcii devenit sediul Curţii Internaţionale de Justiţie.
Discuţiile, consultǎrile, propunerile pentru soluţionarea politicǎ a crizei din Siria nu lipsesc deci, ceea ce nu înseamnǎ cǎ ele au vreun ecou special pe teren. Revolta izbucnitǎ în martie 2011 împotriva lui Bachar Al-Assad s-a soldat pînǎ acum cu o sutǎ de mii de morţi iar comunitatea internaţionalǎ rǎmîne complet paralizatǎ în faţa acestui rǎzboi civil. Iatǎ ce declara recent, la Istanbul, George Sabra, un lider al Coaliţiei naţionale siriene, principala forţǎ de opoziţie: „Cel care ne ucide şi care ne ucide copiii nu este doar regimul de la Damasc. Indecizia americanǎ ne ucide şi ea. Tǎcerea prietenilor noştri ne ucide şi ea. Faptul cǎ am fost abandonaţi de comunitatea internaţionalǎ ne ucide şi ea, precum şi indiferenţa arabilor şi a musulmanilor, precum şi ipocrizia lumii pe care o credem liberǎ”.
Oricît de emoţionante ar fi aceste cuvinte ele nu vor putea declanşa vreo mobilizate suplimentarǎ a comunitǎţii internaţionale în privinţa Siriei. Occidentul se teme practic de faptul cǎ adevǎraţii învingǎtori ai acestui rǎzboi ar putea fi islamiştii radicali, de unde şi ezitǎrile sale. In mod normal însǎ, dacǎ efectiv au fost utilizate arme chimice în Siria, ar apǎrea un pretext clar pentru o intervenţie militarǎ din partea comunitǎţii internaţionale sub egida ONU, dar care şi ea ar urma sǎ fie definitǎ nu fǎrǎ dificultǎţi.