Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Islamiştii tunisieni sub presiunea popularǎ şi a partidelor de opoziţie

In Tunisia, guvernul controlat de islamiştii moderaţi ai partidului Enahda se aflǎ sub o puternicǎ presiune popularǎ pentru a se retrage de la putere. Sîmbǎtǎ 24 august este prevǎzutǎ la Tunis o mare manifestaţie anti-Enahda. Opoziţia tunisianǎ doreşte însǎ sǎ evite un scenariu precum cel egiptean, adicǎ vǎrsarea de sînge.

Islamiştii care conduc guvernul tunisian par sǎ fie dispuşi la noi negocieri cu opoziţia, pe baza unui scenariu implicînd retragerea lor de la putere în etape. Partidul Enahda exclude o demisie imediatǎ, cere înainte de toate un dialog naţional pentru ieşirea din crizǎ, dar acceptǎ principiul formǎrii unui guvern de uniune naţionalǎ. Acesta ar urma sǎ fie deschis tuturor partidelor iar în decembrie tunisienii ar trebui din nou sǎ se prezinte la urne.

Negocierile dintre islamişti şi opoziţie sunt mediate în Tunisia de o puternicǎ centralǎ sindicalǎ numǎrînd în jur de 500 000 de memebri, capabilǎ sǎ paralizeze întreaga ţarǎ prin mişcǎri greviste. Un atuu important pentru o opoziţie eterogenǎ înglobînd formaţiuni care merg de la extrema-stîngǎ la centru dreapta.

Tunisia se aflǎ într-un impas şi într-o totalǎ paralizie politicǎ în urma unor asasinate comise împotriva unor opozanţi, asasinate comise de islamişti radicali. Islamiştilor moderaţi li se mai reproşeazǎ însǎ, aşa cum li s-a reproşat şi în Egipt Fraţilor Musulmani, cǎ nu au ştiut sǎ administreze ţara şi sǎ stimuleze economia, şi mai ales sǎ ţinǎ la respect grupurile radicale şi jihadiste şi sǎ asigure securitatea.

Incepînd de sîmbǎtǎ 24 august opoziţia are intenţia de a manifesta zilnic timp de o sǎptǎmînǎ pentru a încerca sǎ obţinǎ, prin manifestaţii paşnice, plecarea guvernului. Un prim cabinet controlat de Enahda a fost deja constrîns sǎ demisioneze în urma asasinǎrii unui opozant, în luna februarie.

Uniunea Europeanǎ urmǎreşte cu atenţie evoluţia evenimentelor din Tunisia unde tensiunile sunt mari dar existǎ şi condiţii reunite în vederea unei tranziţii paşnice spre o democraţie solidǎ. Tunisia ar putea fi laboratorul arab al democraţiei, dacǎ noua confruntare dintre puterea islamistǎ şi opoziţie nu degenereazǎ în violenţe, provocǎri şi agravare a diviziunilor şi a resentimentelor.