Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Planeta refugiaţilor

2012-11-10t155429z_471513991_gm1e8ba1udb01_rtrmadp_3_syria-crisis_0.jpg

Refugiati sirieni în Turcia, credit foto: rfi.fr

Organizaţia Naţiunilor Unite aratǎ cǎ pe planetǎ existǎ în prezent peste 51 de milioane de refugiaţi, cifrǎ fǎrǎ precedent. Fenomenul a fost agravat în mare mǎsurǎ de rǎzboaiele din Siria şi din Irak, precum şi de conflictele africane.

"Planeta refugiaţilor" ar fi un bun titlu pentru un film de ficţiune sau chiar documentar. Cotidianul Le Monde îl foloseşte însǎ pentru a preciza cǎ din 1989 încoace, cînd a fost creat Înaltul Comisariat ONU pentru refugiaţi, niciodatǎ nu a fost depǎşit pragul de 50 de milioane de persoane deplasate. Conflictele izbucnite în ultimii ani în Somalia, Mali, Republica Democraticǎ Congo, Sudan sau Republica Centrafricanǎ au provocat un exod imens, la care se adaugǎ cele douǎ milioane de sirieni, precum şi populaţiile care fug acum de frica jihadiştilor din Irak.  

De notat totuşi cǎ dintre cele peste 51 de milioane de persoane deplasate, peste 33 de milioane sunt "refugiaţi interni", care şi-au pǎrǎsit deci regiunile de baştinǎ dar nu şi ţara.

Occidentalii urmǎresc cu îngrijorare creşterea numǎrului de cereri de azil. Un milion douǎ sute de mii de cereri de azil suplimentare au fost depuse în 2013, ceea ce înseamnǎ o creştere cu 15 la sutǎ faţǎ de 2012. Germania este ţara care primeşte, în prezent, cei mai mulţi candidaţi la azil, urmatǎ de Statele Unite, de Africa de Sud şi de Franţa.

In contextul haosului care domneşte în Irak, ONU a anuţat marţi 19 august o importantǎ operaţiune umanitarǎ în favoarea a 500 000 de persoane deplasate, majoritatea refugiate în nordul ţǎrii. Incepînd de miercuri 20 august un veritabil pod aerian, va funcţiona pentru aprovizionarea şi ajutorarea acestor populaţii, alte ajutoare urmînd sǎ fie transportate pe cale maritimǎ sau terestrǎ. Inaltul Comisariat ONU pentru refugiaţi constatǎ cǎ anul acesta în jur de un milion douǎ sute de mii de irakieni au fost obligaţi sǎ-şi pǎrǎseascǎ domiciliile şi regiunile de origine în contextul luptelor şi mai ales al ofensivei jihadiste.