Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: "la rentrée" pe un fond pesimist

La Paris are loc miercuri 20 august primul consiliu de miniştri de dupǎ vacanţele de varǎ, într-un context economic şi social dificil. Guvernul anunţǎ însǎ cǎ va continua politica de reforme iar primul ministru Manuel Valls afirmǎ cǎ nu existǎ alternativǎ la actuala strategie.

"Cum vǎ imaginaţi cǎ o mǎsurǎ politicǎ ar putea da rezultate înainte de a fi pusǎ în practicǎ?" se întreabǎ ministrul muncii Michel Sapin, ca rǎspuns la criticile formulate în privinţa strategiei guvernamentale. François Hollande şi Manuel Valls le cer de fapt francezilor sǎ aibǎ puţinǎ rǎbdare şi sǎ aştepte ca ambiţiosul plan de reducere, cu 41 de miliarde de euro, a costului muncii, sǎ-şi facǎ efectul.

Pînǎ atunci însǎ alte cifre sunt cît se poate de deprimante: numǎrul şomerilor continuǎ sǎ creascǎ şi a ajuns la cinci milioane, iar previziunile în materie de creştere economicǎ pentru anul viitor sunt anemice, doar 1 la sutǎ.

Parisul sperǎ însǎ sǎ obţinǎ, pentru redresarea economiei franceze, un ajutor din partea Europei, iar subiectul va fi abordat într-un fel sau altul cu ocazia Consiliului european de la Bruxelles de pe 30 august. François Hollande doreşte sǎ-şi convingǎ partenerii europeni sǎ se angajeze într-o nouǎ politicǎ economicǎ, axatǎ mai mult pe relansarea creşterii economice şi mai puţin pe rigoare bugetarǎ. Parisul mai sperǎ într-o mobilizare a social-democraţilor europeni pentru a da un nou suflu politicii comune. Premierul francez Manuel Valls are pe agendǎ un turneu în mai multe capitale europene tot cu scopul de a expune viziunea francezǎ şi de a obţine, în special de la cancela germanǎ Angela Merkel, o marjǎ de manevrǎ bugetarǎ mai mare.

Intoarcerea din vacanţele de varǎ, "la rentrée" cum spun francezii, are un gust de incertitudine şi de nelinişte anul acesta în Franţa, pe fondul unui moral scǎzut. Iar presa întreţine o anumitǎ presiune asupra executivului publicînd zilnic articole critice pe un fond destul de pesimist.