Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


François Hollande anunţǎ o "avalanşǎ" de mǎsuri pe plan intern

In Franţa, preşedintele François Hollande anunţǎ o întreagǎ serie de mǎsuri în vederea relansǎrii creşterii economice şi ameliorǎrii nivelului de viaţǎ al francezilor. Intr-un interviu acordat cotidianului Le Monde el afirmǎ cǎ dificultǎţile actuale impun chiar o accelerare a reformelor.

"Trebuie sǎ mergem mai repede şi mai departe!" Aceasta pare sǎ fie deviza preşedintelui francez care nu s-a întors din vacanţǎ cu mîinile goale. Mai precis, pentru a rǎspunde criticilor care i se aduc, legate de faptul cǎ nici una din promisiunile sale anterioare în materie de economie nu s-au realizat, François Hollande vine cu noi idei.

El anunţǎ mǎsuri în mai multe domenii, în vederea relansǎrii investiţiilor, a construcţiei de locuinţe, în materie de încadrare a anumitor profesiuni şi a formǎrii profesionale a tinerilor. François Hollande le mai promite francezilor o scǎdere a impozitelor, o modificare a scrutinului legislativ, accelerare a reformei teritoriale…

Dupǎ cum aratǎ un comentator al Agenţiei France Presse, o avalanşǎ de mǎsuri sunt lansate de executiv, care în nici un caz nu poate fi acuzat de pasivitate sau de igorarea realitǎţii. "Nu mai trebuie pierdutǎ nici o clipǎ, credibilitatea nu constǎ în imobilism, trebuie sǎ ne adaptǎm circumstanţelor dar şi sǎ fim coerenţi", a mai spus François Hollande.

Opoziţia continuǎ sǎ afirme însǎ cǎ executivul nu este la înǎlţimea "gravitǎţii situaţiei". Iar în ultimul sǎu numǎr revista L’Express merge mai departe cu nota criticǎ şi pesimistǎ publicînd fotografia preşedintelui cu titlul urmǎtor: "La faillite, c’est maintenant" (Falimentul este acum). O parafrazǎ la un slogan de campanie al lui François Hollande, "schimbarea este acum". Analiştii revistei considerǎ cǎ preşedintele este paralizat în acţiunea sa şi cǎ Franţa se singularizeazǎ în Europa prin imobilismul sǎu într-un moment cînd şomajul creşte iar economia stagneazǎ. Nu este pentru prima datǎ însǎ cǎ astfel de articole alarmante apar în presǎ, ele ţin de şi de o anumitǎ artǎ a "declinologiei" tipic francezǎ.