Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Occidentul, confruntat cu jihadismul global

2014-01-06t174740z_406854547_gm1ea1704o501_rtrmadp_3_syria-crisis_0.jpg

Jihadisti suniti în Siria, credit foto: rfi.fr

Decapitarea jurnalistului american James Foley de cǎtre Statul Islamic din Irak şi Levant, regizatǎ într-un mod macabru, marcheazǎ o modificare a strategiei extremiştilor suniţi, care trec de fapt de la un jihadism local la unul global. Unda de şoc planetarǎ a acestui asasinat, inclusiv în ţǎrile musulmane şi reacţiile unanime de condamnare consolideazǎ însǎ coaliţia internaţionalǎ împotriva acestor forţe barbare.

Preşedintele american, Barack Obama a gǎsit poate cea mai expresivǎ formulǎ pentru a califica aceastǎ nouă expresie a barbariei umane: el vorbeşte despre un "cancer" care trebuie combǎtut. Numeroşi comentatori îi reproşeazǎ însǎ Americii cǎ a aşteptat prea mult pînǎ sǎ punǎ acest diagnostic.

Într-o primǎ fazǎ, aratǎ un expert în Libération, americanii, dar şi occidentalii în general au crezut chiar cǎ îi pot manipula pe jihadiştii Statului Islamic, întrucît aceştia s-au poziţionat de la bun început ca adversari ai Al-Qaidei. De altfel, luptele fratricide dintre grupurile reţelei Al-Qaida şi extremiştii suniţi s-au soldat cu aproximativ trei mii de morţi, în special în Siria. Statul Islamic din Irak şi Levant s-a limitat iniţial la un jihadism local, avînd ca proiect reconstituirea unei regiuni aşa cum era ea înaintea trasǎrii, de cǎtre occidentali, a unor frontiere artificiale, în 1916. Statul Islamic a evitat, deci, în cei doi ani cît a durat structurarea sa, sǎ-i desemneze pe occidentali ca adversari.

În prezent, însǎ, nici o nuanţǎ ideologicǎ nu-i mai separǎ pe extremiştii suniţi de luptǎtorii Al-Qaidei. Într-un fel acesta este şi coşmarul Occidentului în prezent, faptul cǎ aceste douǎ ramuri ale integrismului îşi dau mîna şi trec la jihadismul global, doctrina mai veche a reţelei Al-Qaida. Ceea ce înseamnǎ lovirea adversarului oriunde şi oricum, cu orice mijloace, de unde spectrul unor atentate în Statele Unite şi în Europa.

În perspectivǎ, Statul Islamic nu are însǎ nici o şansǎ sǎ dureze. Prin aceastǎ alianţǎ cu terorismul şi cu Al-Qaida, el şi-a semnat practic condamnarea la moarte. America se vede însǎ obligatǎ sǎ ia din nou conducerea unui ofensive şi ea globale împotriva terorismului, într-un moment cînd Barack Obama avea tocmai alte prioritǎţi, de a-şi aduce acasǎ soldaţii deja greu încercaţi în diverse zone ale Orientului Apropiat şi Mijlociu. Dupǎ cum spune un comentator francez tot în Libération, acesta este "blestemul" care a cǎzut pe Barack Obama: sǎ nu poatǎ schimba radical o politicǎ dusǎ de predecesorul sǎu, George Walker Bush.