Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Uniunea Europeană, confruntatǎ cu provocǎri pe douǎ "fronturi"

Uniunea Europeanǎ se vede confruntatǎ în aceastǎ perioadǎ cu evenimente grave care au loc la frontierele sale estice şi sudice: rǎzboiul din Ucraina şi ofensiva jihadismului. Deşi fǎrǎ legǎturǎ între ele, cele douǎ focare de instabilitate plaseazǎ comunitatea europeanǎ în situaţia de a gestiona un fel de "rǎzboi" pe douǎ fronturi.

În timp ce la frontiera sa sudicǎ, Uniunea Europeanǎ se vede obligatǎ sǎ se mobilizeze împotriva unui jihadism de o amploare fǎrǎ precedent, la frontiera sa esticǎ Rusia îşi continuǎ seria de provocǎri inventînd, dupǎ cum scrie Le Monde, "invazia umanitarǎ".

Mulţi comentatori aratǎ, cel puţin în ziarele franceze, cǎ principalul inamic al lui Vladimir Putin nu este atît Ucraina, cît Uniunea Europeanǎ. Rusia nu se simte ameninţatǎ nici de noul regim de la Kiev şi nici de o ţarǎ precum Ucraina pe care ar avea pînǎ la urmǎ mijloace de a o readuce sub ascultare, ci de ceea ce reprezintǎ Uniunea Europeanǎ. Altfel spus de un ansamblu structurat în care funcţioneazǎ statul de drept şi democraţia, şi care rǎmîne, la fel ca şi democraţiile din America de Nord, un model atractiv pe plan mondial.

Pe un cu totul alt plan, şi din cu totul alte motive, pentru jihadismul care se dezvoltǎ acum în Magreb, în Africa subsaharianǎ precum şi în Orientul Apropiat şi Mijlociu, inamicul numǎrul unu este tot modelul occidental, iar geografic vorbind Uniunea Europeanǎ rǎmîne prima vizatǎ.

Aceastǎ din urmǎ descoperǎ în fiecare zi cu stupore şi o altǎ realitate dramaticǎ, şi anume cǎ a crescut în sînul ei fii care se pot deda apoi la crime oribile în totalǎ contradicţie cu valorile civilizaţiei. Faptul cǎ un cetǎţean britanic a fost cǎlǎul ostaticului american James Foley în Irak nu mai este un fapt divers ci o dovadǎ cǎ Europa s-a arǎtat mult prea naivǎ în apǎrarea valorilor sale. Naivǎ se aratǎ însǎ Europa şi în raport cu Moscova, şi mai ales în raport cu provocǎrile lui Vladimir Putin. Nimeni nu ştie în prezent în Occident dupǎ ce logicǎ funcţionazǎ liderul de la Kremlin, dupǎ cum nimeni nu poate prevedea pînǎ unde poate împinge acesta jocul sǎu periculos. Europa iese în aceste zile din paranteza estivalǎ descoperind stupefiatǎ cîtǎ urǎ poate suscita la unele dintre graniţele ei, dar şi printre proprii ei copii sau printre cei pe care i-a primit în sînul ei cu generozitate.