Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stînga francezǎ: profunde diviziuni interne

Stînga francezǎ traverseazǎ un moment de dezbateri intense dar şi de fracturi interne pe cale de a se agrava. Doi miniştri criticǎ deschis politica economicǎ a guvernului iar un fost ministru, ecologista Cécile Duflot, publicǎ o carte extrem de criticǎ la adresa preşedintelui François Hollande.

Dupǎ toate aparenţele nu toţi socialiştii francezi sunt de acord cu strategia economicǎ pe care a trasat-o preşedintele François Hollande şi pe care înţelege sǎ o punǎ în aplicare cu stricteţe primul ministru Manuel Valls. Ministrul economiei, Arnaud Montebourg şi cel al educaţiei naţionale, Benoît Hamon, au fǎcut recent declaraţii care ţin de o veritabilǎ frondǎ politicǎ. In ciuda faptului cǎ ei îşi reafirmǎ  loialitatea faţǎ de executiv, este limpede cǎ ei nu sunt de acord cu anumite decizii şi înţeleg sǎ o spunǎ în public.

In tabǎra dreptei, reacţiile sunt extrem de critice. Acest tip de situaţie, spun liderii dreptei, nu este compatibilǎ cu instituţiile republicane ale Franţei: miniştrii dizidenţi trebuie sǎ demisioneze, altfel întregul guvern apare în ochii populaţiei ca discreditat.

O imensǎ undǎ de şoc a provocat în Franţa, în spaţiul politic, şi o carte semnatǎ de fosta ministrǎ a ecologiei, Cécile Duflot, carte intitulatǎ "Din interior, cǎlǎtorie în ţara deziluziei". Tinta ei este în primul rînd preşedintele François Hollande, criticat fǎrǎ menajamente. Pur şi simplu este vorba de o carte scrisǎ cu "viotriol", aratǎ un comentator al Agenţiei France Presse, o carte de naturǎ sǎ divizeze şi mai mult tabǎra stîngii. Oricum, ea divizeazǎ chiar şi tabǎra ecologiştilor care se întreabǎ serios în prezent dacǎ acest tip de exerciţiu critic îşi are rostul şi mai ales dacǎ ei trebuie sǎ mai rǎmînǎ în guvern.

Cécile Duflot considerǎ cǎ François Hollande, dorind sǎ fie "preşedintele tuturor a sfîrşit prin a nu mai fi preşedintele nimǎnui". Ea se declarǎ extrem de dezamǎgitǎ de prestaţia politicǎ a lui Hollande, iar în privinţa cǎrţii afirmǎ cǎ este vorba despre un exerciţiu de sinceritate necesar.

Mai mulţi lideri socialişti îi reproşeazǎ doamnei Duflot cǎ obiectivul ei a fost nu atît sinceritatea cît ocuparea spaţiului mediatic în vederea alegerilor prezidenţiale din 2017.