Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Modernizarea excepţiei culturale franceze

pellerin.jpg

Fleur Pellerin, credit foto: rfi.fr

Noul ministrul francez al culturii, doamne Fleur Pellerin, doreşte "modernizarea excepţiei culturale franceze". Numirea ei la ministerul culturii a fost bine primitǎ de artişti şi de profesioniştii domeniului cultural, ceea ce nu înseamnǎ cǎ misiunea ei va fi uşoarǎ, mai ales cea legatǎ de dosarul intermitenţilor.

Coincidenţǎ, doamna Fleur Pellerin împlineşte, vineri 29 august, 41 de ani, deci aproape s-ar putea spune cǎ aceastǎ numire în fruntea ministerului culturii este un cadou de aniversare. Numirea recompenseazǎ însǎ parcursul strǎlucit al unei persoane care s-a afirmat prin propriile calitǎţi şi ambiţia de a reuşi, fiind, cum se spune în Franţa, "un pur produs al şcolii republicane". Nǎscutǎ în Coreea de Sud, la Seul, în 1973, Fleur Pellerin a fost adoptatǎ la vîrsta de şase luni şi şi-a continuat viaţa în Franţa, unde a devenit juristǎ şi a militat pentru foarte repede pentru orientarea tinerilor din cartierele defavorizate spre filiere de învǎţǎmînt superior.

In 2007, Fleur Pellerin a sprijinit campania pentru prezidenţiale a doamnei Ségolène Royal, iar în 2011 a intrat în echipa lui François Hollande. Fleur Pellerin are deja o experienţǎ ministerialǎ întrucît s-a ocupat, în guvernul Ayrault, de intreprinderile mici şi mijlocii, precum şi de economia numericǎ.

Fleur Pellerin vine acum la culturǎ cu aceastǎ aurǎ, de specialistǎ în materie de "afaceri numerice", într-un moment cînd domeniul mediatic şi cultural francez încearcǎ tocmai sǎ se adaptaze erei numerice.

Artiştii, scriitorii, jurnaliştii, editorii, toţi profesioniştii din domeniul culturii de fapt aşteaptǎ acum de la Fleur Pellerin sǎ-şi utilizeze cunoştinţele şi talentul pentru a proteja, printre altele, sectorul audiovizual de ofensiva unor giganţi americani precum Google, Amazon sau Netflix. Doamna Fleur Pellerin a declarat însǎ cǎ are ambiţii şi mai mari, şi în primul rînd aceea de a reconcilia modelul cultural francez cu modernitatea numericǎ. Un alt dosar dificil care o aşteaptǎ la orizont este cel legat de statutul de intermitent, teren pe care doamna Aurélie Filippetti, predecesoara lui Fleur Pellerin, a înregistrat un eşec.