Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tokyo va găzdui Jocurile Olimpice din 2020

Comitetul Olimpic Internaţional a desemnat capitala Japoniei pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2020, spre decepţia celorlalte două oraşe candidate ajunse în faza finală a deciziei, Madrid şi a Istanbul. Ca de obicei, criterii politice şi economice au fost luate în calcul.

"Banzai, banzai!" au strigat mii de japonezi duminică dimineaţă cînd a fost anunţat numele cîştigătorului. Pentru Japonia, onoarea de a găzdui a doua oară Jocurile Olimpice, după cele din 1964, reprezintă cu adevărat o victorie, o recunoaştere a calităţilor sale de bună organizatoare şi a rolului internaţional pe care îl joacă Japonia, a treia economie a lumii. In decizia sa luată la Buenos Aires, în Argentina, Comitetul Olimpic Internaţional a ţinut de fapt cont şi de faptul că japonezii propun în proiectul lor reutilizarea unor instalaţii folosite deja cu 56 de ani în urmă.   

Madridul a fost primul oraş dintre cele trei care a ieşit din cursă, în primul rînd datorită crizei economice pe care o traversează Spania. Iar ideea de a organiza o astfel de manifestare sportivă cu bani foarte puţin (Madridul a propus un buget de 10 ori mai mic decît cel al japonezilor) nu a convenit responsabililor olimpici.

In scrutinul final Tokyo a obţinut 60 de voturi în timp ce oraşul Instanbul 36. De notat totuşi că din multe puncte de vedere candidatura turcă era interesantă iar oraşul Istanbul, situat la frontiera dintre Europa şi Asia, este încărcat de simboluri şi afişează o viaţă economică robustă.

In condiţiile în care "primăvara arabă" s-a transformat însă într-o sursă de instabilitate pentru întreaga regiune, Comitetul Olimpic Intrenaţional a considerat probabil că această candidatură turcă implică un anume risc. Aici trebuie adăugat şi faptul că Turcia este în pierdere de imagine mediatică. După zece ani de exercitare a puterii, islamiştii moderaţi turci încep să fie acuzaţi de autoritarism şi de islamizare lentă a societăţii. Nici elanul războinic al premierului Erdogan care doreşte o intervenţie militară în Siria pentru răsturnarea regimului reprezentat de Bachar al-Assad nu este de natură să placă unui comitet olimpic care îşi propune de fapt să promoveze, prin sport, pacea şi înţelegerea dintre popoare.  

In ce priveşte candidatura japoneză, singură său punct slab au fost problemele de la centrala nucleară de la Fukushima, situată numai la 230 de kilometri de Tokyo, dar responsabilii olimpici şi-au spus cu siguranţă că pînă în 2020 ele se vor rezolva.