Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Japonezii în pelerinaj la Giverny

gverny.jpg

credit foto: artetcommunication.com

La Muzeul Impresionismului de la Giverny, nu departe de Paris, este deschisǎ, pînǎ pe data de 31 octombrie, o expoziţie de picturǎ a artistului japonez Hiramatsu Reiji. El expune în jur de 30 de lucrǎri care sunt nǎscute din dorinţa de a-i aduce un omagiu unui mare pictor francez, Claude Monet, care a locuit de altfel la Giverny.

Cînd iubitorii de artǎ sau turiştii ajung în centrul satului Giverny, un panou le indicǎ mai multe direcţii spre diverse parkinguri, dintre care unul are 500 de locuri. Acesta este doar un indicator al succesului turistic pe care îl are satul Giverny de cînd şi-a pus Claude Monet amprenta asupra acestui loc.

Iniţial, Giverny nu era, cel puţin aşa îmi place mie sǎ cred, nici mai frumos şi nici mai desosebit decît alte sate normande, mai precis cînd s-a instalat aici, în 1883, Claude Monet. In cei 43 de ani cît a trǎit însǎ acest mare artist, pǎrinte al impresionismului şi al picturii abstracte, în acest sat, el i-a conferit o amprentǎ mitologicǎ.

Sunt zile cînd sute de turişti stau la coadǎ pentru a vizita fosta casǎ a lui Claude Monet, atelierul sǎu şi mai ales incredibila grǎdinǎ pe care a creat-o, un imens spaţiu rezervat florilor şi un altul în care nuferii plutesc cu nonşalanţǎ pe suprafaţa unor iazuri… Aceşti nuferi sunt şi ei celebri pentru cǎ Monet i-a pictat în mod aproape obsesiv, pînǎ cînd “subiectul” a devenit pe pînzele sale un fel de serie de pete şi suprafeţe de culoare expresive care au deschis o nouǎ paginǎ în istoria artei.

Claude Monet a fost însǎ, toatǎ viaţa sa, şi un colecţionar de tablouri dar mai ales un admirator al stampelor japoneze. Fǎrǎ sǎ fi pus niciodatǎ piciorul în Japonia, el a adus o parte din cultura niponǎ la Giverny, prin remarcabilele sale achiziţii de stampe, din care de altfel s-a şi inspirat uneori.

Acum a venit rîndul artiştilor japonezi sǎ se inspire din universul lui Claude Monet. De altfel mulţi turişti japonezi care ajung la Paris îşi includ în program şi o vizitǎ la Giverny pentru a-i aduce un fel de omagiu acestui mare admirator al artei japoneze care a fost Monet.

Hiramatsu Reiji, nǎscut la Tokyo în 1941, a descoperit ca şi mulţi alţi dintre colegii sǎi de generaţie Franţa şi apoi universul impresioniştilor. La Giverny, însǎ, dupǎ cum mǎrturiseşte în interviurile sale, a fǎcut "un coup de foudre", a avut o revelaţie şi s-a îndrǎgostit de acest loc. El revine deseori la Giverny unde şi lucreazǎ uneori timp mai îndelungat. Pînzele sale expuse la Muzeul Impresionismului sunt ca nişte poduri între douǎ culturi şi douǎ sensibilitǎţi. Hiramatsu rǎmîne în acelaşi timp profund japonez dar cînd începe sǎ picteze nuferii lui Monet devine un fel de samurai al impresionismului care îşi omagiazǎ maestrul. Tehnica utilizatǎ de el ţine mai degrabǎ de tradiţia japonezǎ, ca şi formatul pînzelor, ca sǎ nu mai spunem cǎ el creazǎ şi o serie de superbe paravane. Si în acelaşi timp toate motivele vegetale pe care le abordeazǎ amintesc de Monet şi de drumul acestuia spre pictura abstractǎ.

Giverny este un sat care trǎieşte acum în umbra marelui Claude Monet. O mulţime de restaurante şi de hoteluri au apǎrut în decursul anilor pentru a rǎspunde fluxului turistic, alţi artişti s-au instalat în sat şi au deschis galerii de artǎ sau magazine de artǎ. Casa lui Monet şi grǎdina sa rǎmîn însǎ o oazǎ perfect conservatǎ, şi chiar atunci cînd este invadatǎ de turişti aceştia se mişcǎ şi se plimbǎ cu oarecare religiozitate, ca şi cum maestrul ar mai fi pe undeva pe acolo, cu şevaletul pe malul apei, şi nu trebuie sǎ fie deranjat.