Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Barack Obama: vizitǎ cu caracter simbolic în Estonia

In contexul agravǎrii crizei din Ucraina şi a tensiunilor dintre Uniunea Europeanǎ şi Rusia, numirea polonezului Donald Tusk în fruntea Cosiliului European are o valoare de simbol şi constituie un mesaj indirect transmis Moscovei. Iar vizita preşedintelui american Barack Obama în Europa, cu o primǎ escalǎ în Estonia, are şi ea o puternicǎ semnificaţie, întrucît în acest moment, pentru ţǎrile care se simt ameninţate de Rusia, principalul aliat este America.

Corespondenţii Agenţiei France Presse în Polonia şi în ţǎrile baltice spun cǎ frica de ruşi se face resimţitǎ din nou, ca un coşmar istoric care revine, în multe zone din estul şi nordul Europei. La începutul acestei sǎptǎmîni, 150 de personalitǎţi din ţǎrile baltice, printre care doi foşti preşedinţi, au lansat un apel cerînd o prezenţǎ permanentǎ a trupelor Alianţei Atlantice pe teritoriul lor. Oamenii vorbesc pretutindeni, la piaţǎ şi pe strǎzi, despre politica neo-imperialistǎ a Rusiei şi dorinţa sa de revanşǎ dupǎ pierderea imperiului sovietic.

In Estonia şi Letonia angoasa este şi mai mare pentru cǎ în aceste ţǎri existǎ o minoritate rusofonǎ, care reprezintǎ cam un sfert din populaţie, şi care este, în mod tradiţional, favorabilǎ Moscovei. Ceea ce nu înseamnǎ cǎ toţi ruşii din ţǎrile baltice îl apreciazǎ pe Putin. Este adevǎrat şi faptul cǎ minoritatea rusǎ din Estonia şi Letonia are şi alte surse de informare decît televiziunea oficialǎ moscovitǎ, ceea ce le permite o mai mare capacitate de analizǎ. Pentru cǎ în Rusia, numeroşi observatori spun acest lucru, îndoctrinarea a ajuns la un nivel stupefiant. Mai rǎmîne întrebarea, cît timp populaţia din Rusia va accepta argumentele şi discursul lui Putin?

Iatǎ în ce stare de spirit îl aşteaptǎ balticii, dar şi polonezii, pe Barack Obama. Ei vor sǎ audǎ de la preşedintele Americii cǎ aceasta va proteja noile democraţii apǎrute dupǎ dezmembrarea Uniunii Sovietice şi cǎderea comunismului, şi cǎ istoria nu se va repeta dupǎ scenariile nefaste ale secolului trecut. Rusia nu mai este în acest moment un partener al Europei, şi absolut nici o declaraţie sau promisiune a lui Putin nu mai sunt credibile. Mulţi observatori constatǎ cu nelinişte cǎ Putin este de fapt şi singurul interlocutor al Occidentului în acest context de crizǎ. El conduce, el decide, iar sancţiunile economice nu i-au diminuat, pentru moment, nici puterea şi nici popularitatea. Doar mamele soldaţilor ruşi plecaţi sǎ lupte în Ucraina mai reprezintǎ astǎzi în Rusia o formǎ de contraputere, şi ele ar putea alerta efectiv opinia publicǎ dacǎ fiii lor vor începe sǎ fie din ce în ce mai des ucişi în estul Ucrainei, cum s-a întîmplat în Cecenia. Mai rǎmîne însǎ acest element din cultura politicǎ şi militarǎ a Rusiei: pierderile umane nu conteazǎ niciodatǎ.