Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analizǎ în Le Monde: Europa şi Statele Unite "tetanizate" de Vladimir Putin

russia-putin_5.jpg

Vladimir Putin, credit foto: rfi.fr

In contextul în care Uniunea Europeanǎ pregǎteşte noi sancţiuni împotriva Moscovei iar Alianţa Atlanticǎ reflecteazǎ la cel mai bun plan de ripostǎ, numeroase critici sunt formulate, în presa francezǎ şi europeanǎ, la adresa atitudinii timorate pe care o are Occidentul, în faţa Rusiei.

Una dintre întrebǎrile pe care şi le pun comentatorii este, înainte de toate, dacǎ preşedintele Barack Obama are efectiv o viziune globalǎ asupra lumii de azi şi asupra politicii externe a Statelor Unite. Liderului de la Casa Albǎ i s-a reproşat deseori prudenţa şi stilul ezitant. Corespondentul la Washington al cotidianului Le Monde scrie într-un articol cǎ Barack Obama riscǎ sǎ-şi deconcerteze din nou aliaţii. El a refuzat de exemplu, pînǎ acum, sǎ califice drept "invazie" prezenţa trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei. Citez din articolul din Le Monde: "In cazul Ucrainei, refuzul de a ajuta din punct de vedere militar Kievul, cǎruia i s-a promis doar un sprijin politic şi financiar, este încǎ o dovadǎ legatǎ de prudenţa preşedintelui faţǎ de orice formǎ de soluţie militarǎ."

Nu numai Barack Obama este însǎ criticat în multe articole, cel puţin în presa francezǎ, ci şi Occidentul în general. François Thom, universitar francez, publicǎ în cotidianul Le Monde cu data de 3 septembrie un articol avînd urmǎtorul titlu: "Occidentul inept în faţa crizei ucrainene. Moscova profitǎ de o laşǎ complezenţǎ".
Poporul ucrainean trǎieşte o tragedie, în timp ce Occidentul rǎmîne paralizat ceea ce reprezintǎ un "spectacol jalnic", mai spune François Thom. Citez mai departe din analiza sa: "Europa şi Statele Unite sunt tetanizate în faţa lui Vladimir Putin precum un iepure în faţa unui şarpe boa".

Cum e posibil, se mai întreabǎ universitarul francez, ca occidentalii sǎ-şi piardǎ "simţul datoriei morale" datoritǎ banilor care vin din Rusia? In indignarea sa el mai ajunge şi la urmǎtorul diagnostic, citez: "S-ar zice cǎ lumea occidentalǎ, castratǎ de gîndirea corectǎ din punct de vedere politic, resimte o suspectǎ atracţie în faţa violenţei primitive încarnatǎ de autocraţia rusǎ".

Greu de gǎsit în presa francezǎ şi europeanǎ concluzii mai radicale.