Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libération: intervenţia rusǎ în Ucraina este un "rǎzboi împotriva Europei"

In contextul în care prezenţa militarǎ rusǎ pe teritoriul ucrainean a devenit o evidenţǎ iar trupele ucrainene sunt în defensivǎ, analizele publicate de presa francezǎ au luat o amploare criticǎ fǎrǎ precedent de la izbucnirea crizei ucrainene. Iar într-un moment cînd Ucraina cere arme ca sǎ se poatǎ apǎra, Franţa se vede într-o poziţie delicatǎ întrucît vinde echipamente navale sofisticate Rusiei.

Personal am impresia cǎ editorialiştii francezi s-au trezit parcǎ din somn, sau în orice caz dintr-o lungǎ letargie. Cotidianul Libération nu ezitǎ sǎ scrie, cu litere mari, pe prima paginǎ, cǎ rǎzboiul dus de ruşi împotriva Ucrainei este unul dus de fapt împotriva Europei. Ceea ce explicǎ analiştii ziarului şi în interior: cînd Rusia considerǎ cǎ vecinii sǎi care vor sǎ se apropie de Europa sunt periculoşi, Europa este de fapt cea vizatǎ. Duşmanul lui Vladimir Putin este democraţia europeanǎ şi statul de drept, valorile europene şi libertatea care funcţioneazǎ din punct de vedere instituţional în Occident şi în Uniunea Europeanǎ.

Editorialistul cotidianului Libération scrie, cu luciditate: "Nimeni în Europa nu este dispus sǎ moarǎ pentru Donieţk. Inseamnǎ însǎ acest lucru cǎ nu trebuie sǎ facem nimic şi sǎ lǎsǎm sǎ cadǎ Ucraina şi guvernul sǎu suveran ales în mod democratic? Ucrainenii, pentru a rezista împotriva invaziei ruse, cer arme. De rǎspunsul Uniunii Europene, şi în special al Franţei care preferǎ sǎ înarmeze marina rusǎ, depinde credibilitatea Europei".

Presa francezǎ acordǎ parcǎ mai multǎ atenţie în aceste zile şi unor voci venite din est. Libération îl citeazǎ pe fostul dizident polonez Adam Michnik care le cere europenilor sǎ-şi modifice modul de a gîndi în privinţa preşedintelui rus. Este citat şi preşedintele lituanian, Dalia Grybauskaité, care spune: "Rusia este în stare de rǎzboi împotriva Ucrainei care vrea sǎ facǎ parte din Europa, ceea ce înseamnǎ cǎ Moscova este practic în rǎzboi împotriva Europei".

Intr-un interviu acordat aceluiaşi ziar Libération, opozantul rus Andrei Piontkovski denunţǎ clar politica lui Putin faţǎ de Ucraina, pe care preşedintele rus vrea fie sǎ o domine, fie sǎ o dezmembreze. Opozantul rus mai considerǎ cǎ "aventura ucraineanǎ" a lui Vladimir Putin ar putea duce la o înfruntare nuclearǎ, dar s-ar putea termina şi prin cǎderea regimului reprezentat de fapt de persoana preşedintelui. Iar la întrebarea "ce pot face europenii şi americanii?", opozantul rus, care a scris o carte despre Putin, rǎspunde: "Ei pot impune sancţiuni mai severe împotriva Rusiei şi pot sprijini forţele militare ucrainene, le pot livra acestora rachete anti-tanc şi întǎri apǎrarea anti-aerianǎ a Ucrainei. Europenii şi americanii mai pot izola complet bǎncile ruse, pot tǎia Rusia de sistemul Swift şi pot reduce importurile de petrol şi de gaz rus. Rusia este foarte vulnerabilǎ din punct de vedere economic. La fel cum Hitler era vulnerabil, din punct de vedere economic şi militar, în 1936 şi 1938."

Acest scenariu evocat de Andrei Piontkovski este oarecum analizat şi de cotidianul Le Figaro care considerǎ cǎ Uniunea Europeanǎ se aflǎ în pragul ruperii relaţiilor cu Rusia.

Inchei acest capitol cu cîteva  rînduri apǎrute în Le Monde, semnate de universitarul François Thom: "Rusia ne ţine paralizaţi întrucît ne-a dat de înţeles cǎ este gata de orice, cǎ nimic nu o va opri. Dar în loc sǎ facǎ faţǎ acestui şantaj, liderii noştri occidentali susţin sus şi tare cǎ exclud orice opţiune militarǎ. Existǎ ceva sinucigaş în inepţia occidentalǎ".