Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O carte despre "banksterii" lumii financiare

fr_tk_invite_eco_marc_roche.jpg

Marc Roche, credit foto: france24

Economistul şi eseistul belgian Marc Roche, care trǎieşte la Londra şi este corespondent al ziarului Le Monde, publicǎ în Franţa o nouǎ carte despre universul bǎncilor şi al bancherilor. El nu ezitǎ, pentru mai multǎ forţǎ de sugestie, sǎ utilizeze termenul de "banksters", o combinaţie de douǎ cuvinte de fapt, "bancher" şi "gangster". Deci, cine sunt "banksterii" şi ce vor ei?

Aceşti "banksters" (cuvînt pe care îl putem prelua în romanǎ sub forma "bankster") sunt de fapt nişte indivizi extrem de periculoşi, fǎrǎ scrupule, care trǎiesc într-o altǎ lume decît cea realǎ, mai precis în lumea finanţelor şi a speculaţiilor, ceea ce nu înseamnǎ cǎ ei nu vor sǎ conducǎ de fapt lumea.

Economistul Marc Roche, care trǎieşte de 25 de ani în inima speculaţiei financiare, pare sǎ fie din ce în ce mai dezgustat în ultimii ani de ceea ce se întîmplǎ în lumea bǎncilor. In interviurile sale el mǎrturisteşte de altfel cǎ timp de ani şi ani de zile a fost un liberal convins şi a admirat lumea financiarǎ. Din 2008 încoace, însǎ, el a început aibǎ îndoieli din ce în ce mai mari în privinţa direcţiei în care evolueazǎ capitalismul.

Cartea apǎrutǎ în aceastǎ lunǎ la Paris se intituleazǎ "Les Banksters. Voyage chez mes amis capitalistes" (Banksterii. Cǎlǎtorie la prietenii mei capitalişti). Publicatǎ de Editura Albin Michel, noua care a lui Marc Roche este o radiografie fǎrǎ menajamente a acestui "cazinou" (cum spune el) care a devenit planeta finanţelor. El se indigneazǎ şin din cauza faptului cǎ absolut nici un bancher, nici un trader, nici un gestionar şi nici un om politic nu a fost tras la rǎspundere pentru criza declanşatǎ în 2008. El mai constatǎ şi faptul cǎ speculaţiile continuǎ ca şi cum nimic nu s-ar fi întîmplat, şi cǎ "banksterii" au infiltrat puternic lumea politicǎ.

Marii rechini ai finanţelor, mai aratǎ Marc Roche, au o viziune foarte sepcialǎ despre lume. Ei cred cǎ pot face tot ce vor, de unde acţiunile lor contradictorii. Ei pot finanţa activitǎţi filantropice importante şi în acelaşi timp sunt la originea unor speculaţii financiare care provoacǎ veritabile catastrofe. Un şi aceeaşi persoanǎ poate, de exemplu, cheltui sume enorme pentru a combate propagarea sidei în Africa, dar în acelaşi timp poate specula pe marginea materiilor prime ceea ce declanşeazǎ foamete şi morţi tot în Africa.

Marc Roche a mai scris cîteva cǎrţi în care denunţǎ realitǎţi despre care muritorii de rînd nici nu ştiu mare lucru, cum ar fi modul de funcţionare al paradisurilor fiscale şi al burselor paralele (acestea din urmǎ au şi un nume în lumea anglo-saxonǎ, "dark pools"). Citez acest titlu care vorbeşte de la sine, "Capitalismul înafara legii", sau altǎ carte intitulatǎ "Cum este condusǎ lumea de banca Golden Sachs". Printre personalitǎţile pe care Marc Roche le criticǎ pentru acţiunile lor contradictorii şi legǎturile avute cu lumea finanţelor se numǎrǎ fostul premier britanic Tony Blair, care dispune de una dintre cele mai mari averi din Marea Britanie, şi Mario Draghi, cel care a salvat pe de o parte moneda unicǎ europeanǎ fiind în fruntea Bǎncii Centrale Europene, dar care a tolerat pe de altǎ parte sistemul nefast de funcţionare a sferei financiare.

Marc Roche reflecteazǎ şi la eventuale soluţii, la o eventualǎ reformǎ a sistemului financiar mondial. Ori, spune el, o astfel de iniţiativǎ nu poate veni nici dinspre Statele Unite, nici dinspre China, nici dinspre bancheri… Doar Uniunea Europeanǎ ar putea fi un cadru susceptibil sǎ lanseze o iniţiativǎ, printr-o veritabilǎ separare, în cadrul bǎncilor, a sferei speculative de sfera investiţiilor.

El mai lanseazǎ un semnal de alarmǎ în legǎturǎ cu bǎncile care, prin tentaculele lor, reuşesc sǎ penetreze peste tot, în mediile de afaceri şi în mediile politice, construind o giganticǎ plasǎ de pǎianjen protectoare pentru afacerilor lor şi paralizantǎ pentru orice tip de reformǎ.