Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Manuel Valls: "extrema dreaptǎ se aflǎ la porţile puterii"

In Franţa, premierul Manuel Valls îşi exprimǎ neliniştea în legǎturǎ cu sondajele care o plaseazǎ pe lidera Frontului Naţional în fruntea intenţiilor de vot la prezidenţialele din 2017. "Extrema dreaptǎ şi Marine Le Pen sunt la porţile puterii", a declarat Manuel Valls duminicǎ, în cursul unei deplasǎri la Bolognia, în Italia.

Toţi analiştii sunt de acord cu observaţia cǎ extrema dreaptǎ francezǎ profitǎ din plin de dificultǎţile prin care trec socialiştii şi în general  stînga francezǎ în acest moment. Dar Frontul Naţional profitǎ  mai ales de problemele cu care este confruntat preşedintele. Cartea fostei prime doamne a Franţei, Valérie Trierweiler, despre François Hollande, nu este de naturǎ sǎ alimenteze popularitatea acestuia din urmǎ. Iar noul scandal provocat de o nouǎ schimbare în guvern, mai precis de înlocuirea unui responsabil care nu şi-a plǎtit impozitele timp de trei ani, este încǎ o ocazie pentru Frontul Naţional de a se poziţiona ca formaţiune care promite integritatea absolutǎ.

Un analist al Agenţiei France Presse considerǎ de altfel cǎ François Hollande a trǎit sǎptǎmîna trecutǎ cea mai "catastrofalǎ secvenţǎ" de pînǎ acum a mandatului sǎu. Iar prǎbuşirei cotei de popularitate a preşdintelui, ajunsǎ la numai 13 la sutǎ, îl afecteazǎ şi pe premierul Manuel Valls, care a pierdut 14 puncte în douǎ sǎptǎmîni şi este creditat cu o cotǎ de popularitate de numai 30 la sutǎ.

Lidera Frontului Naţional se aflǎ deci în ofensivǎ, declarǎ deja cǎ noul cabinet Valls este un eşec şi-i cere preşedintelui François Hollande sǎ dizolve Adunarea Naţionalǎ. Frontul Naţional, care se considerǎ primul partid al Franţei în virtutea alegerilor europene de anul acesta, se mobilizeazǎ şi pentru alegerile senatoriale de la sfîrşitul acestei luni, din care ar dori sǎ facǎ un test, deşi observatorii spun cǎ nu existǎ nici o şansǎ ca extrema dreaptǎ sǎ dispunǎ în curînd de vreun senator.

Sondajele mai pun în luminǎ faptul cǎ tot mai mulţi francezi nu deoresc ca François Hollande sǎ candideze în 2017 pentru un nou mandat prezidenţial, ceea ce faciliteze tot calea Frontului Naţional. In ce-l priveşte pe fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, el a anunţat cǎ îşi rezervǎ încǎ un moment de gîndire înainte de a decide dacǎ revine sau nu în politicǎ, de fapt cu scopul precis de a se angaja în campania prezidenţialǎ din 2017.