Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tunisia: conferinţǎ internaţionalǎ în vederea atragerii investiţiilor

Tunisia gǎzduieşte o conferinţǎ internaţionalǎ, organizatǎ cu ajutorul Franţei, şi destinatǎ atragerii de investiţii. Primul ministru francez Manuel Valls efectueazǎ, cu aceastǎ ocazie, luni 8 setptembrie, o visitǎ în Tunisia, singura ţarǎ arabǎ unde schimbarea de regim nu a dus la haos şi la rǎzboi civil.

Pentru tunisieni, dupǎ o perioadǎ de tranziţie care a fost destul de dificilǎ, a devenit clar cǎ democraţia nu se va instala în mod durabil fǎrǎ relansarea economiei. Acesta este şi scopul acestei conferinţe în care Franţa s-a implicat puternic, de a atrage parteneri, investitori şi sprijinul marilor instituţii financiare mondiale pentru o veritabilǎ redemarare economicǎ. In jur de 30 de ţǎri, cam tot atîtea instituţii internaţionale precum şi numeroase intreprinderi şi-au anunţat participarea la conferinţǎ.

Tunisia se aflǎ şi în plinǎ campanie electoralǎ, pe fondul alegerilor legislative de pe 26 octombrie şi al celor prezidenţiale de pe 23 noiembrie. In acest context ţara este confruntatǎ şi cu provocǎri jihadiste. Existǎ temerea cǎ islamiştii radicali pregǎtesc atentate pentru a destabiliza viaţa politicǎ a ţǎrii în preajma alegerilor. Potrivit Agenţiei France Presse, forţele tunisiene nu reuşesc sǎ lichideze un grup armat asociat cu Al-Qaida şi care opereazǎ la graniţa cu Algeria.

Intr-un registru mai concret, autoritǎţile tunisiene îi invitǎ pe investitori sǎ analizeze 22 de proiecte, dintre care 18 publice, necesitînd investiţii de cinci miliarde de euro. Aceastǎ iniţiativǎ, cu propuneri concrete, intervine dupǎ ce Tunisia  a constat cǎ aşa-numitele conferinţe internaţionale cu participarea de ţǎri donatoare nu funcţioneazǎ de fapt. "Promisiunile sunt multe, ele suscitǎ speranţǎ dar efectele sunt mult prea puţine", declarǎ pentru Agenţia France Presse primul ministru tunisian Mehdi Jomaa.

Investitorii aşteaptǎ însǎ şi unele reforme în Tunisia pentru reducerea ponderii statului în economie şi simplificarea unor reglementǎri. Din toate punctele de vedere, anii care urmeazǎ vor implica unele sacrificii pentru populaţie, mai declarǎ premierul tunisian. Aceste sacrificii cerute populaţiei au figurat însǎ, din pǎcate, şi printre motivaţiile revoluţiei din 2011.