Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Economie: pericolul "japonizǎrii" Europei

Potrivit unor experţi, criza politicǎ din Ucraina începe deja sǎ aibǎ unele efecte asupra economiei mondiale. Directoarea generalǎ a Fondului Monetar Internaţional, doamna Christine Lagarde, aratǎ într-un interviu acordat cotidianului economic Les Echos cǎ previziunile în materie de creştere economicǎ mondialǎ pe anul acesta au fost  "ajustate". Pe de altǎ parte, Christine Lagarde cere Franţei sǎ-şi accelereze reformele structurale avertizînd cǎ altfel nu va putea fi stimulatǎ creşterea economicǎ.

"Japonizarea" - concept nu tocmai cu conotaţi pozitive

Fondul Monetar Internaţional prevedea, pentru 2014, un ritm de creştere cuprins între 3 şi 3,5 la sutǎ. Dupǎ cum aratǎ în prezent doamna Christine Lagarde, plauzibilǎ rǎmîne numai cifra 3, într-un contex în care activitatea economicǎ se dovedeşte a fi anemicǎ în zona euro şi în marile ţǎri emergente.

Interesantǎ este însǎ şi o altǎ analizǎ semnatǎ de editorialistul Jean-Marie Colombani. El vorbeşte despre o "japonizare" a Europei. Atenţie, din pǎcate acest concept nu este unul cu conotaţii pozitive. In nici un caz europenii nu sunt consideraţi de eseist ca fiind capabili, de exemplu, sǎ adopte seriozitatea şi ritmul de muncǎ al japonezilor, eventual şi politeţea acestora. Ceea ce riscǎ sǎ se întîmple în Europa, spune Jean-Marie Colombani pe site-ul SLATE este perenizarea crizei, aşa cum s-a întîmplat în Japonia. Pentru cǎ arhipelagul nipon este afectat de o formǎ de stagnare care se prelungeşte de douǎ decenii, şi care a provocat veritabile nevroze. A fost o perioadǎ, scrie Jean-Marie Colombani, cînd americanilor le era efectiv fricǎ de performanţele tehnologice şi comerciale ale Japoniei. Iar pentru a contracara ofensiva japonezǎ n-au ezitat sǎ utilizeze redutabila armǎ a dolarului slab în faţa monedei japonez, yenul, care ameninţa supremaţia dolarului. Rezultatul acestei politici nu a întîrziat sǎ se simtǎ în Japonia, care a intrat într-o lungǎ perioadǎ de stagnare, este drept însǎ cǎ şi pe fondul slǎbiciunii sistemului financiar japonez.

Aceastǎ analizǎ îl face pe Jean-Marie Colombani sǎ ajungǎ la concluzia cǎ actuala stagnare a Europei se datoreazǎ în mare mǎsurǎ şi agresivitǎţii pe care au arǎtat-o americanii faţǎ de moneda unicǎ europeanǎ, euro. Ceea ce nu înseamnǎ în mod automat cǎ americanii vor rǎul europenilor, ei vor doar supremaţia, atîta tot. Analistul farncez mai considerǎ cǎ pentru europeni noul tratat de liber-schimb negociat cu americanii reprezintǎ un atuu imens, mai ales dacǎ relaţiile cu Rusia vor continua sǎ se degradeze.

Germania: nou excedent record în materie de exporturi

Si pentru cǎ vorbim despre criza din Europa: sǎ nu uitǎm cǎ Germania joacǎ parcǎ pe alt teren economic decît vecinii ei. Pentru luna iulie, Berlinul anunţǎ un excedent comercial record, de peste 22 de miliarde de euro, ceea ce provoacǎ perplexitate în alte capitale. Germania mai constatǎ cǎ diminuarea exporturilor spre Rusia, în contextul sancţiunilor impouse Moscovei, nu a afecstat deocamdatǎ economia germanǎ care a beneficiat de cereri mai mari dinspre Statele Unite şi Marea Britanie. Mai precis, exporturile germane spre Rusia au scǎzut în primul semestru al anului cu 15,5 la sutǎ.

In privinţa sancţiunilor decretate împotriva Rusiei, mai toţi experţii economici spun cǎ sunt cu douǎ tǎişuri. Mai nou, Moscova a ameninţat cǎ în cazul impunerii unor restricţii în privinţa zborurilor aerene ruse, ea va interzice survolarea Federaţiei ruse pentru avioanele europene care au ca destinaţie Asia. Un avertisment de naturǎ sǎ nelinişteascǎ puternic multe companii aeriene occidentale. Schimbarea itinerariilor de zbor spre Asia, pe deasupra altor regiuni decît Rusia, ar însemna de fapt itinerarii mai lungi şi deci un consum de combustibil mai mare şi deci costuri sporite. 

Traderul Jérôme Kierviel în libertate, cu brǎţarǎ electronicǎ

Inchei acest magazin economic cu o ştire privind unul din simbolurile derivelor financiare din ziua de astǎzi: traderul Jérôme Kerviel a fost pus în libertate dupǎ cinci luni de detenţie. Sǎ ne amintim cǎ în 2008 el a provocat pierderi de aproape 50 de miliarde de euro bǎncii Société Générale. Dupǎ multe peripeţii judiciare, Jérôme  Kerviel a primit doar o condamnare la închisoare dar a fost scutit de plata celor 4 miliarde 9 sute de milioane de euro. Ceva încǎ nu este clar în contextul acestei afaceri şi justiţia va analiza dacǎ nu cumva Société Général a recurs la diverse malversaţiuni. Jérôme Kerviel s-a considerat mereu o victimǎ a sistemului, dar acum a decis sǎ se îndrepte spre o altǎ meserie. Pînǎ în iunie 2016 el va trebui de altfel sǎ poarte o brǎţarǎ electronicǎ întrucît eliberarea sa este condiţionatǎ.

Cazul lui Jérôme Kerviel este însǎ tipic pentru practicile de astǎzi din sfera speculaţiei financiare. Iar cei cunosc bine aceastǎ sferǎ spun cǎ scandalurile repetate şi crizele prelungite nu au modificat cu nimic comportamenete traderilor şi a agenţilor, ale bancherilor şi ale altor aşi ai speculaţiei financiare. Lucrurile continuǎ de fapt ca şi înainte de crizǎ.