Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


40 de ţǎri coalizate pentru a combate Statul islamic

kerry_0_0.jpg

John Kerry, credit foto: rfi.fr

Seful diplomatiei americane, John Kerry, îşi începe un nou turneu în Orientul Apropiat pentru a coordona acţiunea comunǎ a numeroase ţǎri îngrijorate de pericolul jihadist. Aceastǎ nouǎ ofensivǎ diplomaticǎ americanǎ în regiune are loc într-un moment cînd Irakul s-a dotat în sfîrşit cu un guvern decis sǎ-şi depǎşeascǎ diviziunile interne şi sǎ acţioneze împotriva jihadismului.

Vizita lui John Kerry are loc sub auspicii bune. Noul govern irakian şi-a propus sǎ organzize un front unit împotriva jihadismului sunit şi sǎ acorde un loc mai important în viaţa politicǎ a ţǎrii minoritǎţii sunite, cea pe care precedentul prim-ministru Nouri al-Maliki a marginalizat-o. Concomitent, ţǎrile Ligii Arabe s-au declarat decise sǎ combatǎ Statul Islamic din Irak şi Levant. Egiptul, putere regionalǎ cu un rol important, declarǎ cǎ sprijinǎ din punct de vedere politic Statele Unite în lupta împotriva terorismului. Mai multe ţǎri europene, printre care Franţa, sunt şi ele angajate în aceastǎ coaliţie care numǎrǎ cam 40 de membri. Iranul este deja angajat pe teren, în Irak, împotriva islamiştilor radicali, iar kurzii irakieni, aflaţi în prima linie a acestei bǎtǎlii, se vǎd acum sprijiniţi de Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

Acest ultim element provoacǎ însǎ nelinştea Ankarei, care se teme cǎ înarmarea masivǎ a kurzilor irakieni în lupta împotriva jihadismului va avea consecinţe imprevizibile în regiunile unde kurzii sunt majoritari în Turcia. Partidul Muncitorilor din Kurdistan este în rǎzboi de 30 de ani împotriva statului turc, în ciuda unui armistiţiu acceptat în 2012. Ori, iatǎ cǎ acest partid de inspiraţie marxistǎ, creat în anii 70 dupǎ modelul grupurilor armate de extremǎ stîngǎ, se impune acum ca un element important al coaliţiei anti-jihadiste. "Luptǎm pentru a proteja Kurdistanul, dar apǎrǎm de fapt, prin angajamentul nostru, Europa şi ţǎrile occidentale", a declarat un responsabil al formaţiunii, citat de cotidianul Le Monde.

Intr-un moment cînd un întreg spaţiu politic în Orientul Mijlociu şi Apropiat se redeseneazǎ este limpede cǎ scenariul apariţiei unui Kurdistan independent nu va întîrzia sǎ se impunǎ. Pînǎ atunci, însǎ, kurzii îşi legitimeazǎ dreptul la independenţǎ angajîndu-se de partea comunitǎţii internaţionale împotriva celor mai retrograde forţe apǎrute în ultimile decenii în regiune, este vorba de Statul Islamic.

Incǎ o informaţie la acest capitol: Arabia Sauditǎ va gǎzdui joi o reuniune arabo-americanǎ, la care va participa însǎ şi Turcia, pe tema luptei împotriva terorismului. Ankarei i se reproşeazǎ în acest context cǎ pînǎ acum "s-a jucat cu focul" permiţîndu-le combatanţilor islamişti veniţi din strǎinǎtate sǎ ajungǎ în Siria şi Irak tranzitînd, uneori cu arme, prin Turcia. Pe de altǎ parte mulţi tineri turci s-au dus sǎ se înroleze în grupurile jihadiste. Washingtonul a trimis de altfel un emisar în Turcia pentru a vedea cît de mult se poate baza pe acest "aliat".