
Special Paris
Edith Piaf – omagiatǎ în Franţa şi în Statele Unite
carnegiehall.jpg

Artiştii şi cîntǎreţii francezi admiraţi de americani nu sunt chiar foarte mulţi, dar Edith Piaf face parte dintre ei. Cea care era numitǎ în Franţa "La Môme" a fost încǎ din 1947 tentatǎ de aventura americanǎ şi a încercat chiar sǎ înveţe engleza. Primele ei concerte pe solul american nu i-au adus însǎ succesul scontat şi Edith Piaf se plîngea cǎ nu este înţeleasǎ de americani.
Tenacitatea ei şi cîteva critici elogioase au dus însǎ la învingerea reticienţelor: Edith Piaf a devenit o vedetǎ în Statele Unite şi a fost aplaudatǎ de mai multe ori la Carnegie Hall. Din pǎcate, sǎnǎtatea sa precarǎ a fǎcut-o sǎ se prǎbuşeascǎ în 1959 tot pe o scenǎ new-yorkezǎ, dupǎ care a urmat un declin lent pînǎ la momentul final, moartea ei pe 10 octombrie 1963.
Marea Doamnǎ a cîntecului francez (care şi-a meritat atît de bine acest titlu deşi mǎsura doar un metru şi 47 de centimetri) este omagiatǎ în aceastǎ toamnǎ de o parte şi de alta a Atlanticului prin mai multe evenimente: concerte, evocǎri, reeditarea cîntecelor sale şi apariţia unor cǎrţi şi albume care îi evocǎ atît carieta cît şi imensul talent. Biografii ei nu uitǎ cǎ tot Edith Piaf l-a descopeti pe Charles Aznavour, pe care de altfel în anii 50 l-a luat cu ea în turneu în Statele Unite.
Patricia Kaas, care dǎ la New York un concert omagiu în memoria cîntǎreţei Edith Piaf, şi-a prevenit însǎ fanii cǎ ea nu este o "copie" a celebrei "La Môme", cu care toatǎ lumea o comparǎ foarte des. Greu de gǎsit însǎ astǎzi o altǎ voce în Franţa care sǎ aminteascǎ mai bine de Edith Piaf.
In jur de 20 de artişti americani şi francezi şi-au anunţat prezenţa la seara omagialǎ "Edith Piaf" de la Beacon Theater (o salǎ numǎrînd 2 900 de locuri). De notat cǎ ambele seri omagiale au loc în cadrul unei manifestǎri despre care RFI a mai vorbit, "Les Francofolies", care se exportǎ acum pentru prima datǎ la New York.