Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Manuel Valls: "intrarea României şi a Bulgariei în Spaţiul Shengen nu este la ordinea zilei"

Ministrul francez de interne, Manuel Valls, a fost invitatul dimineţii pe postul de radio France Inter şi a evocat pe larg problemele suscitate de prezenţa romilor de origine românǎ şi bulgarǎ în Franţa. El a mai precizat cǎ România şi Bulgaria nu vor putea intra pe întîi ianuarie în spaţiul Shengen. Cele douǎ subiecte par sǎ aibǎ o legǎturǎ de la cauzǎ la efect.

Deşi ministrul de interne nu afirmǎ nici o clipǎ acest lucru, din derularea interviului rezultǎ totuşi cǎ actualul guvern francez şi preşedintele François Hollande nu mai sunt principalii avocaţi ai României în vederea acestei integrǎri în spaţiul de liberǎ circulaţie.

Trebuie spus de asemenea cǎ problema romilor revine des în actualitate  în Franţa într-un context pre-electoral. Anul 2014 va fi un test electoral dificil pentru socialişti în contextul alegerilor municipale şi europene. Se simte deja în Franţa presiunea acestui "rendez-vous" electoral în tot ceea ce declarǎ oamenii politici.

Partidul socialist este prins, în aceastǎ perspectivǎ, între douǎ focuri: pe de o parte rezultatele încǎ neconcludente la nivel economic şi pe de altǎ parte dorinţa de revanşǎ a dreptei la care se adaugǎ o puternicǎ ofensivǎ a extremei drepte.

O altǎ bǎtǎlie se joacǎ la Paris, unde candidata dreptei, doamna Nathalie Kosciusko-Morizet, sperǎ sǎ obţinǎ primǎria capitalei, care a fost condusǎ pînǎ acum de socialistul Bertrand Delanoë. Problema romilor devine de neocolit şi în contextul acestei înfruntǎri, iar candidata dreptei a declarat recent cǎ "romii îi hǎrţuiesc" pe parizieni.

Orice afirmaţie de acest fel este implicit o criticǎ formulatǎ la adresa stîngii şi a lui Manuel Valls, care a dat replica azi dimineaţǎ spunînd cǎ nu trebuie "stigmatizatǎ" o comunitate pe ansamblul ei.  

Manuel Valls a polemizat însǎ şi cu Marine Le Pen, lidera extremei drepte, care a afirmat cǎ începînd cu data de întîi ianuarie romii nu vor mai putea fi expulzaţi, întrucît România şi Bulgaria vor face parte din Spaţiul Shengen.

Iatǎ cum a rǎspuns Manuel Valls cînd i-a fost evocatǎ aceastǎ afirmaţie:

"Marine le Pen este incompetentǎ şi cu toate acestea ea este deputatǎ europeanǎ. In clipa de faţǎ nu existǎ nici o decizie luatǎ în privinţa intrǎrii României şi Bulgariei în spaţiul Shengen. Iar ca ministru de interne care face parte din Consiliul miniştrilor de interne ai Uniunii Europene sunt mai mult decît rezervat în ce priveşte deschiderea acestor frontiere atîta vreme cît România şi Bulgaria nu au realizat anumite eforturi. Subiectul nu este la ordinea zilei şi aceastǎ integrare nu se va face acum, nu pe întîi ianuarie, atîta vreme cît nu vor fi luate mǎsurile necesare în vederea garantǎrii securitǎţii celorlalte ţǎri şi a celorlalţi cetǎţeni."

Sunt, deci, afirmaţiile lui Manuel Valls fǎcute în faţa unui jurnalist de la France Inter care îi cerea mereu sǎ aducǎ precizǎri în legǎturǎ cu ultimile operaţiuni de dezmembrare a unor tabere ilegale de romi. Manuel Valls a confirmat dezmembrarea unei mari tabere la Lille, la cererea doamnei Martine Aubry, primar al acestui mare oraş. In jur de o sutǎ de romi vor fi trimişi cu avionul în ţara lor, a mai precizat Manuel Valls.

Faptul cǎ Manuel Valls a pronunţat numele doamnei Martine Aubry, fostǎ liderǎ a Partidului Socialist, nu este întîmplǎtor. Oamenii politici transmit mesaje prin ceea ce spun explicit, dar altele sunt strecurate printre rînduri sau prin evocarea unor nume sau prin diverse citate. Mesajul implicit al lui Manuel Valls este de fapt acesta: iatǎ, dacǎ pînǎ şi un primar socialist precum Martine Aubry, care s-a angajat întotdeauna pentru apǎrarea celor fǎrǎ resurse, cere ajutorul statului pentru dezmembrarea unei tabere de romi, înseamnǎ cǎ efectiv situaţia este gravǎ.

Cum spuneam, Manuel Valls nu a pronunţat aceste cuvinte, dar ele decurg din declaraţiile sale de azi dimineaţǎ. Dupǎ cum decurge şi aceastǎ concluzie: dacǎ România nu va intra în Spaţiul Shengen pe întîi ianuarie faptul se datoreazǎ în mare mǎsurǎ acestei probleme nerezolvate, fluxul de romi dinspre România care creazǎ nemulţumiri în Franţa. Manuel Valls, ca ministru de interne, evitǎ, spre onoarea sa de altfel şi a partidului socialist, stigmatizǎrile, dar nu renunţǎ la expulzǎri şi la cǎutarea unor soluţii pentru romi care sǎ implice mai mult ţǎrile lor de origine.