Extrema dreaptă suscită nelinişte electorală în Franţa

Frontul Naţional, partid de extremǎ dreapta condus de Marine Le Pen, pare sǎ atragǎ de partea sa un electorat important în perspectiva alegerilor de anul viitor, cele municipale din martie şi cele europene din mai. Cel puţin aşa aratǎ sondajele, iar numeroşi comentatori şi lideri politici trang semnale de alarmǎ în acest context.

Existǎ voci care spun cǎ peisajul politic francez riscǎ sǎ fie marcat de un veritbail seism în cazul în care Frontul Naţional îşi va atinge obiectivele. Extrema dreaptǎ sperǎ de fapt sǎ poatǎ cîştiga, la alegerile municipale din 2014, în jur de o mie de locuri de consilieri municipali. Euforia este atît de mare în rîndurile partidului încît acesta a organizat chiar şi stagii în vederea pregǎtirii viitorilor consilieri. Frontul Naţional mai mizeazǎ pe victorie şi se poziţioneze favorabil în 39 de mari oraşe franceze.

Numeroşi militanţi de extremǎ dreaptǎ, în frunte cu Marine Le Pen, îşi vǎd deja partidul în postura de primǎ formaţiune politicǎ în Franţa, iar la recenta universitate de varǎ a Frontului Naţional lidera sa declara: "Dupǎ cei nemulţumiţi de Sarkozy vor veni spre noi cei nemulţumiţi de François Hollande".

Observatorii fenomenului politic francez recunosc cǎ Marine Le Pen a reuşit, de cînd a preluat conducerea partidului de la tatǎl ei, Jean-Marie Le Pen, sǎ transforme oarecum formaţiunea. Ea a impus un nou stil, din care sunt excluse provocǎrile (în care excela şeful istoric al partidului). Marine Le Pen a mai depus un efort susţinut pentru ca Frontul Naţional sǎ nu mai fie "diabolizat".

Dacǎ majoritatea francezilor, în proporţie de 65 la sutǎ, are o pǎrere negativǎ despre lidera extremei drepte, popularitatea sa a crescut în rîndurile dreptei (de la 34 la 56 la sutǎ). Comentatorii avizaţi considerǎ cǎ actuala conjuncturǎ este favorabilǎ extremei drepte din cel puţin douǎ motive: preşedintele socialist François Hollande şi-a pierdut în mod vertiginos popularitatea în timp ce principalul partid de opoziţie, frǎmîntat de lupte interne, şi-a pierdut credibilitatea.

Intr-un editorial publicat în revista L’Express, directorul revistei, Christophe Barbier, avertizeazǎ însǎ atît dreapta cît şi stînga republicanǎ cǎ se joacǎ de fapt cu focul. El spune: ambele partide se bucurǎ de faptul cǎ extrema dreaptǎ cîştigǎ teren, fiecare tabǎrǎ imaginîndu-şi cǎ acest lucru se face în detrimentul celeilalte. Altfel spus, socialiştii cred cǎ amploarea pe care o ia Frontul Naţional va destrǎma şi mai mult dreapta tradiţionalǎ, în timp ce aceasta din urmǎ sperǎ cǎ socialiştii vor pierde voturi şi militanţi pe fondul succesului înregistrat (deocamdatǎ în sondaje), de extrema dreaptǎ.

Frontul Naţional pare sǎ mai beneficieze şi de mediatizarea extremǎ a unor fapte diverse legate de delicvenţǎ. Recenta afacere de la Nisa unde proprietarul unui magazin de bijuterii a împuşcat mortal un delicvent care tocmai îl devalizase, este doar un exemplu.