Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bienala de artă contemporană de la Lyon

baclyon-2013-b1ed1.jpg

credit foto: www2.ac-lyon.fr

Oraşul Lyon gǎzduieşte o bienalǎ de artǎ contemporanǎ care s-a impus ca un eveniment din ce în ce mai interesant de-a lungul anilor şi este consideratǎ acum ca fiind a doua ca importanţǎ dupǎ cea de la Veneţia. Ajunsǎ a la 12-a ediţie, Bienala de artǎ contemporanǎ de la Lyon aşteaptǎ, pînǎ pe 5 ianuarie anul viitor, peste 200 000 de vizitatori.

In lume existǎ un fel de modǎ a bienalelor de artǎ contemporanǎ, pentru cǎ sunt repertoriate în jur de 250. Nu toate reuşesc însǎ sǎ devinǎ veritabile repere pentru fenomenul artistic din ziua de azi. O bienalǎ se impune în funcţie de multe criterii, începînd cu fascinaţia pe care o poate exercita oraşul gazdǎ, continuînd cu talentul şi spiritul de iniţiativǎ al organizatorilor şi terminînd cu "soliditatea" bugetului.

In ce priveşte oraşul Lyon, el pare sǎ fi întrunit toate aceste condiţii. Despre frumuseţea sa şi despre patrimoniul sǎu, cu edificii unice datînd din epoca renaşterii, nu putem vorbi decît sub semnul excelenţei. Responsabilii culturali ai oraşului au ştiut sǎ lucreze cu organizatori pricepuţi, iar în materie de resurse financiare putem spune cǎ ele sunt extrem de generoase. In 1999 bugetul Bienalei a fost de 2 milioane de euro, astǎzi el este de 9 milioane, dintre care o mare parte din surse private.

Directoarea manifestǎrii, Sylvie Burgat, precizeazǎ în interviurile sale cǎ Bienala de la Lyon este repertoriatǎ în topul celor 5 mari evenimente internaţionale de acest gen. 80 la sutǎ dintre lucrǎrile expuse au fost create în mod special pentru evenimentul de la Lyon. Expoziţiile beneficiazǎ de cinci spaţii generoase totalizînd zece mii de metri pǎtraţi: Muzeul de Artǎ Contemporanǎ, biserica Saint-Just, Fundaţia Ballukian, un fost depozit portuar gigantic transformat în centru cultural şi o uzinǎ termicǎ devenitǎ şi ea loc le confruntare artisticǎ.

Intrega regiune beneficiazǎ însǎ de efervescenţa acestei bienale pentru cǎ în jur de 200 de evenimente figureazǎ într-un fel de secţiune off a manifestǎrii, numitǎ "Rezonanţe".

Bienala de artǎ contemporanǎ de la Lyon este construitǎ de fiecare datǎ în jurul unei teme centrale, iar ediţia actualǎ se axazǎ pe ideea de "povestire". 77 de artişti recunoscuţi din toatǎ lumea, printre care americanul Jeff Koons, japonezul Nobuaki Takekawa sau tînǎrul francez Neïf Beloufa s-au adaptat temei propunînd sclupturi, instalaţii, fotografie, proiecţii şi aşa mai departe. "Poetic, dramtic şi neliniştitor", iatǎ cum caracterizeazǎ un comentator al Agenţiei France Presse "firul roşu" al actualei ediţii a Bienalei de Artǎ Contemporanǎ de la Lyon, inauguratǎ pe 12 septembrie chiar de ministra francezǎ a culturii, Aurélie Filippetti.