Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pakistan – cel mai sîngeros atentat comis împotriva minorităţii creştine

c285ccd6faae84c2149b8c4260cd2ad742d74071-slider.jpg

credit foto: lanouvellerepublique.fr

Cel puţin 70 de morţi şi numeroşi rǎniţi - este bilanţul unui dublu atentat comis duminicǎ 22 septembrie dupǎ metoda kamikaze în Pakistan împotriva minoritǎţii creştine. A fost vizatǎ o bisericǎ dintr-un oraş din nord-vestul ţǎrii cunoscut ca un bastion al multor grupuri rebele islamiste.

In mod paradoxal atentatul intervine într-un moment cînd Pakistanul face un gest în direcţia talibanilor şi a acceptat, la cererea autoritǎţilor de la Kabul, punerea în libertate a unui important şef taliban, molahul Abdul Ghani Baradar. Islamabadul încearcǎ în felul acesta sǎ sprijine politica de reconciliere naţionalǎ promovatǎ de preşedintele afgan Hamid Karzai.

Pentru multǎ lume, inclusiv pentru americani, a devenit evident cǎ stabilizarea regiunii nu se poate realiza fǎrǎ un dialog cu talibanii şi cu islamiştii radicali. Atentatul comis împotriva comunitǎţii creştine din Pakistan aminteşte însǎ cǎ lucrurile rǎmîn în continuare complicate. Creştinii din Pakistan nu reprezintǎ decît 2 la sutǎ dintr-o populaţie de 180 de milioane de locuitori iar din punct de vedere economic sunt într-o situaţie dificilǎ. Cei doi terorişti care s-au sinucis declanşînd douǎ bombe în timp ce 400 de creştini ieşeau de la o slujbǎ religioasǎ au vizat deci o populaţie sǎracǎ, deja victimǎ a multor discriminǎri, care acceptǎ în general muncile cele mai grele.

Primul ministru pakistanez Nawaz Sharif subliniazǎ într-o declaraţie cǎ noul atentat comis împotriva creştinilor din ţara sa pune în luminǎ brutalitatea şi bestialitatea teroriştilor.

Violenţele dintre diferitele comunitǎţi religioase au luat amploare în ultimii ani în Pakistan, fiind vizatǎ în special minoritatea şiitǎ care reprezintǎ 20 la sutǎ din populaţie. Ultimul atentat comis împotriva creştinilor a avut loc în 2009 în provincia Penjab cînd musulmani furioşi au incendiat 77 de case aparţinînd creştinilor şi au ucis şapte dintre ei doar în urma unor rumori potrivit cǎrora creştinii ar fi profanat Coranul.